"Bár ízléstelen, nem zavarja a köz nyugalmát"

"Bár ízléstelen, nem zavarja a köz nyugalmát"

Szilágyi György egy tavaly óra húzódó, emlékezetes Szent Korona-gyalázás miatt kérdezte a büntetőjogi legfőbbügyész helyettest hétfőn a parlamentben. Mint ismert, egy hazai divattervező által alkotott pólón a Szent Koronát baseball sapkaként, félrecsapva, párducmintás shilddel ábrázolták. A márka és a pólót árusító üzletlánc ellen akkor bojkotott is hirdettek. Az erről szóló cikkünket itt olvashatja el. Az ügy azonban folytatódott.

Hírdetés

Szilágyi felszólalásában emlékeztetett: Polt Péter elismerte, hogy az Ügyészség ebben az ügyben tévesen értelmezte a nemzeti jelképek védelméről szóló törvényt, így bizony a Szent Korona is teljes védelem alatt áll. A képviselő szerint ugyanakkor az Ügyészség ennek ellenére úgy foglalt állást, hogy az ominózus ábrázolás nem túlzó és nem becsmérli a Szent Koronát, a nyomozás elrendelését pedig azzal utasították vissza, hogy az csak egy szűk kört sért. A képviselő feltette a kérdést: vajon ugyanígy döntene-e az Ügyészség, ha mondjuk valamely hazai kisebbséget sértették volna meg, nem pedig a magyarságot?

Belovics Ervin, legfőbbügyész helyettes válaszában elismerte, hogy korábban rosszul értelmezték a törvény, de kifejtette, a Szent Korona ilyen ábrázolása – bár rendkívül ízléstelen – mégsem tekinthető a köznyugalom megzavarására alkalmasnak.

Magyarul: nincs itt semmi látnivaló, oszoljanak.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »