Bár a dombtetőket már friss hó borítja, a Kassához közeli sípályák továbbra is zárva maradnak

Bár a dombtetőket már friss hó borítja, a Kassához közeli sípályák továbbra is zárva maradnak

Bár a dombtetőket már friss hó borítja, a Kassához közeli sípályák továbbra is zárva maradnak Németi Róbert2023. 01. 17., k – 14:14 Kassa/Eprestető (Jahodná) |

Bár keddre virradóra friss hótakaró fedte be a Kassához közeli dombtetőket, az eprestetői síközpont két sípályája továbbra is zárva marad. A kedvezőtlen időjárás miatt számos kelet-szlovákiai és Kassához közeli sípálya is gondokkal küzd, de olyan síközpontok vannak, amelyek a méregdrága energiaárak miatt húzták le a rolót.

„A kimondottam meleg időjárás miatt a hóréteg annyira lecsökkent, hogy kénytelenek voltunk fokozatosan bezárni a síközpontot. Először a nagy sípályát zártuk le, majd azt követően a gyermekek számára kialakított pálya működtetését is megszüntettük. Változást csak a kedvezőbb időjárás, vagyis a hidegebb napok, illetve az azzal érkező havazás hozhat” – jelenletti ki az év eleján Ján Petróci, a Kassától mindössze néhány percnyire található eprestetői Jahodná síközpont vezetője. Bár hétfőről keddre virradóra ezen a domboldalon és a környező csúcsokon is havazni kezdett, ottjártunkkor egyetlen ember sem tartózkodott a pályákon, mindössze az ott működő központ éttermének egyik alkalmazottjával találkoztunk.
 

Volt már ilyen

Hírdetés

„Hetek óta csend van, s ez egy darabig még így marad. Bár kedd reggelre több centiméternyi vastagságú hótakaró borította be a sípályákat és a környéket, egyelőre még zárva vagyunk. Délutánonként érkezik néhány elvetemült síkedvelő, akik a leállított felvonók ellenére gyalog mennek fel a dombtetőre és csúsznak le néhányszor, de nagy zsongásra még nem számítunk. Persze a kisgyermekes családok számára továbbra is itt vagyunk, délutánonként és a hétvégi napokon sokan járnak szánkózni. A hó hiánya miatt az elmúlt hetek során azonban erre sem volt igazán lehetőség, de ha a most lehullott hótakaró megmarad, akkor a következő napokban biztosan sokan érkeznek majd” – közölte lapunkkal a síközpont alkalmazottja. Mint megtudtuk, a múlt év december tizenötödikén megnyílt, de mindössze két hétig működtetett síközpont vezetősége nem zárja ki, hogy az idei szezonban ne nyitnának újra, de ahhoz sokkal több hóra, a hóágyúk beindításához pedig hosszan tartó mínuszokra van szükség. „Azt lehet mondani, hogy az idei, bár már múlt év decemberében megnyitott szezont viszonylag idő előtt indítottuk be. Éppen ezért van még időnk. Bár csak mindössze két hétig voltunk nyitva, a látogatottság átlagos volt” – tette hozzá a központban dolgozó férfi. Az eprestetői síközpontban értesüléseink szerint legutoljára 12 évvel ezelőtt volt arra példa, hogy a szezonnyitó utáni hetekben a kedvezőtlen időjárás miatt huzamosabb ideig zárva maradtak.
 

Nehéz idők

Ahogy azt Adriana Tomajková, a Kassai Régió Turizmus (KRT) megyei turisztikai központ szóvivője lapunknak elmondta, a 2022-es téli szezon a kassai régióban rendkívül kedvező időjárással kezdődött a téli sportok szerelmesei számára – legyen szó sífutásról vagy síelésről. „Számos síközpont jó hóviszonyokról és a szezon sikeres kezdetéről számolt be, még az energiaárak emelkedésétől való félelmek ellenére is. Az árnövekedés csak az év vége felé vált teljesen nyilvánvalóvá, és néhány üdülőhelyet arra kényszerített, hogy az idei szezonban már nem nyithatnak ki. Az első üdülőhely, amely bejelentette a szezon felfüggesztését, a Kassától mintegy egy órára található Plejsy Relax központ volt, amely a mai napig szüntetelteti a működését. Számos üdülőhely a szezon kezdete előtt bejelentette, hogy a 2022/2023-as szezonban egyáltalán nem nyit ki. Ezek egyike volt a Gugel síközpont, amelyet ugyancsak a mai napig nem nyitottak meg a látogatók előtt, valamint Vereshegy (Poráč) falu közelében lévő Ski Brodok. Bár Vereshegyen karácsonykor végre beindult a központ, a rendkívül meleg időjárás miatt jelenleg szüneteltetik a működtetését. Ez a megye számos más üdülőhelyét is nyugtalanítja, amelyek a hóhiány miatt kénytelenek voltak felfüggeszteni működésüket.  Információink szerint azonban a Studničky – Vernár Hotel & Skiben, amely északabbra található, és a Dedinky síközpontban most is működnek a sípályák. A Ski Mlynky Biele Vody és Kassához közeli Eprestető síközpontok már csak a lehűlésre és a hóviszonyok javulására várnak. Ezután ezeket újra megnyitják a látogatók előtt” – közölte lapunkkal Adriana Tomajková, majd hozzátette, hogy a szóban forgó síközpontok üzemeltetőivel folytatott kommunikáció során a szezon elején két kulcsfontosságú tényezőről beszéltek. „Az első a téli hónapokban is tapasztalható fokozatos felmelegedés az alacsonyabb tengerszint feletti magasságokban, az éghajlatváltozás, és ezáltal a hóviszonyok romlása.  Sokan a természetes hó hiányára hivatkoznak, mint az üdülőközpont üzemeltetésének komoly nehézségeire. A mesterséges hó előállítása gyakran költséges, és a hó a folyamatosan változó hőmérséklet miatt nem tart sokáig. A második tényező, amely a jelenlegi síszezonra jellemző, az energiaárak emelkedése. Egyes üzemeltetők azt mondták, hogy a jelenlegi energiaárak mellett 200 euróért kellene árulni a napi bérleteket, hogy elérjék a tavalyi szintet és fedezzék a növekvő energiaárak miatt felmerülő költségeket. Az ilyen ármeghatározás azonban a mi körülményeink között teljese mértékben irreális” – zárta Tomajková.

 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »