Baphomet bálványt emeltek Arkansas főterén

A Sátán Egyháza egy kecskefejű, szárnyas Baphometet ábrázoló bronzszobrot állított Arkansas állam országháza elé, a fővárosában, Little Rock-ban. Igaz, csak ideiglenesen. A bálvány úgy került az USA déli államának főtérére, hogy a sátánhívők csütörtökön tüntetetést szerveztek a dísztéren tavaly leleplezett Tízparancsolat Emlékmű ellen.

Az “Első Alkotmánymódosítás” nevű tiltakozáson 150 sátánista, ateista és magát kereszténynek valló polgár gyűlt össze.

A szervezők szerint ugyanis a Tízparancsolat Emlékmű alkotmányos szabadságot sért. A felekezeti szabadságét. A demonstráció nevét adó Első Alkotmánymódosítás éppen ezt, a vallásszabadságot, és még három alapjogot véd: a szólás- és sajtószabadságot, a békés gyülekezéshez valót, és a jogot arra, hogy a polgárok kérelmeikkel az államhoz fordulhassanak.

A 14. századi bálvány körül az installáción mosolygó gyerekeket lehetett látni, a rendezők szerint ez a vallási toleranciát szemlélteti és egyben demonstrálja az amerikai közvélemény felé.

“- Ha már vallásos emlékműveket állítunk, akkor ezt a lehetőséget biztosítani kell a többi felekezet számára is. Ha nem ért ezzel egyet, akkor maradjunk annyiban, hogy az lenne a legjobb, ha egyáltalán nem készülnének ilyen szobrok” – mondja az egyik szervező, az arkansas-i ördöngösök alapító tagja.

Hírdetés

Szekuláris indulatok

A Baphomet-szobor azonban nem maradhatott a téren, utólag el kellett távolítsák. 2017 óta a déli államban köztéri alkotást csak a törvényhozók támogatásával emelhetnek. És egyelőre hiába is tiltakoznak, mert a szabályt – látva a vallásháborús ellenreakciókat – éppen a Tízparancsolat Emlékmű védelmére szabták a törvényohozók. A Mózes törvénykönyvét idéző emlékmű ugyanis eredetileg egy hívő republikánus szenátor ötletéből és támogatásával jött létre. Talán éppen ezért, de sokak szemét szúrta, és a vita annyira elfajult, hogy tavaly egy polgár autóval hajtott neki az alig néhány órája leleplezett emlékműnek. Ugyanez a személy korábban egy hasonló, de az oklahomai parlament elé felállított térplasztikát is megrongált.

Először itt próbálkozott a Sátán Egyháza a Baphomet-bálvánnyal. Sikkerrel. Oklahoma állam legfelsőbb bírósága ugyanis igazat adott a tiltakozóknak, és alkotmányellenesnek nyilvánította, majd el is távolíttatta a tízparancsolat előtt tisztelgő alkotást.

Rapert, az ötletgazda konzervatív szenátor elismeri a tiltakozók alkotmányos jogait, de megjegyzi: hamarabb lesz fagy a pokolban, mint Baphomet bálványnak szobra Arkansas földjén, a törvényhozás előtt. A demonstráción békés ellentüntetők is megjelentek, zsoltárokat énekelve bibliai idézeteket tartottak a magasba.

A Sántán Egyháza felekezeti diszkriminációt kiáltva perrel készül Arkansas állama ellen, ám nem biztos, hogy helyt adnak keresetüknek. Akárhogy is, csütörtöki akciójukat nagy felháborodás kísérte az interneten.

székely hírmondó


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »