Bankkártyát kapnak a menekültek

Bankkártyát kapnak a menekültek

Készpénz helyett bankkártyát, és rendszeres havi juttatást kapnak az EU-tól a törökországi menekülttáborok lakói. A program célja, hogy javítsanak a táborokban élők körülményein és ezzel megelőzzék azt, hogy újabb családok induljanak Európa felé. Egy EP-képviselő szerint a törökök becsapva érzik magukat, és elégedetlenek az EU-val.

Októbertől kezdi az Európai Unió a török menekülttáborok lakóinak segélyezését. 348 millió eurót – átszámítva több mint százmilliárd forintot – osztanak szét a legszegényebbek között. Havonta utalnak nekik pénzt, amelyből élelmiszert vásárolhatnak, szállást fizethetnek, és iskolába küldhetik gyermekeiket.

„Az EU megtartja az ígéretét. Segítséget nyújt Törökországnak, amely a legtöbb menekültnek ad otthont az egész világon. Több mint 3 millió férfinak, nőnek és gyermeknek, akik az erőszak és a konfliktus elől menekültek el. Törökország és a török nép kimutatta kivételes nagylelkűségét, amikor segíti ezeket a menekülteket. A tagállamainkkal együtt, a török hatóságokkal és a humanitárius partnerszervezeteinkkel mi továbbra is támogatjuk azokat, akik szenvednek” – közölte Hrisztosz Sztilianidisz, a humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős biztos.

Hírdetés

Egy magyar származású, de Hollandiában élő uniós képviselő szerint a törökök elégedetlenek az EU hozzáállásával. Piri Kati úgy fogalmazott: Brüsszel és Ankara sokat kiabál, de keveset beszél egymással. „A török emberek most már öt éve hárommillió szír menekültet vesznek be. És ők úgy látják, hogy az EU nem tartja be, amit ígértünk nekik. A normális török ember azt mondja, miért nem kapjuk meg a vízummentes utazási lehetőséget az EU-ba. […] És szintén, amit megígértünk, hogy abból a 3 millió menekültből mi is át fogunk venni embereket, hat hónap alatt a 28 EU-tagország ezer embert vett csak át. Tehát általában a törököknek nagyon nem tetszik szintén ez a megállapodás, ami létrejött az EU-val, mert úgy érzik, hogy az EU nem tartotta be” – fogalmazott a Munkáspárt EP-képviselője.

Az EU összesen hárommilliárd eurót fordít idén és jövőre a Törökország által befogadott menekültek támogatására.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »