Balog páter Tel-Avivban áradozott az országhódítókkal közösen megélt "szép történelmi pillanatokról"

Balog Zoltán, az isteni ajándékok minisztere Tel-Avivban a "helyi magyarok" (tényleg így fogalmaz az MTI – a szerk.) képviselői előtt kiemelte a "két nép közös szabadságszeretetét", méltatta a "magyar zsidó múlt virágkorát" (lásd Kun Béla, Rákosi, Péter Gábor stb.), szólt a hagyomány átadásáról a következő generációknak, és a Magyarország és Izrael közötti sikeres együttműködésről beszélt március tizenötödike alkalmából, a tel-avivi nagykövetség rendezte fogadáson csütörtök este.

Balog Zoltán egy ima szavaival héberül köszöntette a helyi magyar ajkúak vezetőiből álló vendégsereget. Elmondta, hogy már hatodszor jár Izraelben, amely “azért is veszélyes ország, mert aki egyszer idelátogat, azt arra készteti, hogy újra eljöjjön”.

A miniszter méltatta a két ország közötti különleges kapcsolatot, s kiemelte, hogy a jövőben a biztonsági témák Magyarországon is fontos kérdést jelentenek. Hangsúlyozta, hogy a gazdag kulturális hagyományokkal, különleges közép-európai zsidó vallási, kulturális és etnikai identitással, Magyarországra, Romániába és Szlovákiába nyúló gyökerekkel rendelkező izraeli magyar ajkú közösség fontos Magyarországnak, és a magyar kormánynak, s fontos kérdés a folyamatosság, a kapcsolatok megőrzése is a közösség következő generációival.

“Együtt vagyunk a szabadság ünnepében is zsidók és magyarok, zsidó magyarok vagy magyar zsidók, hiszen közös volt a szenvedés a szabadságért 169 évvel ezelőtt” – mondta az 1848-49-es forradalomra és szabadságharcra emlékezve. ”A magyar zsidóság kollektíven ott állt a magyar szabadság mellett, és az egyetlen etnikai csoport volt Magyarországon, akiket az osztrákok kollektív büntetéssel sújtottak” – tette hozzá.

Balog Zoltán méltatta a tizenkilencedik század végének és a huszadik század elejének az időszakát, amikor “egy csodálatos virágzás nyílt ki, zsidó magyar tudományos, kulturális, közéleti virágzás a művészetben a tudományban, az irodalomban a zenében.” (Lásd bővebben Istóczy Győző műveiben – a szerk.)

Hírdetés

A magyar és a zsidó történelem közös vonásaként kiemelte a szabadságszeretetet és a szenvedést a szabadságért. A jövőbeli együttműködés fontosságát hangsúlyozta a gazdaság számos területén, az innovatív technológiákban, az informatikában, az orvostudományban, a gyógyszerkutatásban.

Az igazi siker zálogának nevezte az emlékezést az "összekötő, szép történelmi pillanatokra". “Ha megmarad ez a közös emberi tradíció, miközben nemet mondunk a gonoszra, arra, ami szégyenfoltja a magyar történelemnek, az európai történelemnek, közben tudunk majd örülni a közös sikereknek” – hangsúlyozta. ”Azt kívánom, hogy legyen minél több barátja Izraelben Magyarországnak, és Magyarországon Izraelnek. Bízom benne, hogy engem a barátok közé sorolnak, számíthatnak ránk” – zárta szavait az izraeli erőforrások minisztere.

A miniszter beszéde előtt a követség szervezésében működő hétvégi "magyar" iskola diákjai magyar verseket szavaltak, s Nagy Andor nagykövet ismertette az iskola működése érdekében életre hívott alapítványt.

Balog Zoltán a követségi fogadás előtt már megkezdte vasárnapig tartó izraeli tárgyalássorozatát, s elsőként Jakov Licman egészségügyi miniszterrel találkozott. Megbeszélésükön demográfiai kérdésekről egyeztettek, és szakértői együttműködésben állapodtak meg a mesterséges megtermékenyítések izraeli gyakorlatának megismerése érdekében.

Szintén megbeszélték, hogy egy magyar delegáció fogja Izraelben tanulmányozni az egészségügyi kríziskezelés módszereit, mint a terrortámadás vagy járványveszély esetén alkalmazott módszerek, s emellett beszéltek az orvosképzésről is, hiszen több száz izraeli fiatal tanul Magyarországon az orvostudományi egyetemeken.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »