Balliberális agymenés a német sajtóban a DAC-ról. Orbán meghosszabbított keze lett “Dunajská Streda”?

Balliberális agymenés a német sajtóban a DAC-ról. Orbán meghosszabbított keze lett “Dunajská Streda”?

„Szlovák futballklub a nacionalista kötélhúzás célkeresztjében”. Ezzel a címmel jelent meg Tim Gosling írása a dunaszerdahelyi DAC-ról a Deutsche Welle német baloldali lap hasábjain.

A stadion lelátóin uralkodó fenomenális hangulattal kevesebbet foglalkozott a cikk szerzője, sokkal több figyelmet szentelt azonban a himnuszbotránynak, a piros-fehér-zöld füstnek, és persze nem maradhatott ki Orbán Viktor emlegetése sem. A szög a zsákból az írás második felében bújik ki.

A cikk jól indul, majd egy pontatlan Trianon-okfejtés után átmegy rosszindulatú, balliberális agymenésbe, amelynek egyetlen célja, hogy meggyalázzon mindent, ami nemzeti értékrendet képvisel.

A cikk tartalmának ismertetése előtt érdemes megemlíteni,q hogy Tim Gosling a tipikus német balliberális újságírók egyike. A Prágában élő brit tudósítótól már korábban is olvashattunk sajátos írásokat. Volt, amelyben hadjáratként emlegeti Donald Trump egykori tanácsadója, Steve Bannon közép-európai turnéját, Andrej Babiš cseh kormányfőt „elitellenes milliárdosként” mutatja be, vagy tavaly áprilisban írt már a „magyarországi választási rémálomról” is, és a pro-európai Momentumot is éltette írásaiban.

A DAC-cal foglalkozó cikke azzal indítja, hogy tízezer ember vette védelmébe a magyar himnuszt a DAC utolsó előtti hazai mérkőzésén Dunaszerdahelyen.

„A hangulat reményteljes az FC DAC 1904 utolsó előtti hazai mérkőzése előtt. A klub számos rekordot megdöntött a 2018-19-es szezonban, második helyével az eddigi legjobb helyezését érte el a ligában”

olvasható a cikkben, majd rögtön hozzá is teszi, hogy a rajongók viszont úgy vélik, hogy a következő szezonban csalással fogják majd akadályozni a csapat előretörését. Az egyik szurkolót idézi, aki szerint

„a DAC-nak nem engedik, hogy bajnokságot nyerjen, (…) mindig ellenünk szóló játékvezetői döntés születik”.

Gosling azt is megírja, hogy az SNS szlovák nacionalista parlamenti képviselői nem is rejtegetik megvetésüket a DAC-cal szemben, ezért is fogadták el nemrég az úgynevezett himnusztörvényt, amelynek egyértelműen a dunaszerdahelyi klub volt a célpontja. Ezután idézi Dušan Tittel márciusi, parlamentben elhangzó indoklását:

„Menjen el Dunaszerdahelyre, és nézzen meg egy meccset, és hallgassa, hogyan énekli kilencezer ember a magyar himnuszt. Magának sem esne jól”

Gosling ezután Világi Oszkárt idézi, aki sokakkal együtt a magyar himnusz éneklése mellett érvelt.

A cikk Trianonra is kitér, mintegy háttérinformációként magyarázva a magyarok szlovákiai jelenlétét:

„A Trianoni Békeszerződés az Antant-hatalmak és a Magyar Királyság között jött létre, amely lezárta az első világháborút, egyúttal megszüntette Budapest irányítását több, nem magyar többséggel rendelkező terület felett, köztük Žitný ostrov-val, Európa legnagyobb folyami szigetével, amelynek fővárosa Dunajská Streda”

Hírdetés

fogalmaz a szerző. Nyilván nem lesz újdonság, ha leírjuk: Csallóköz sosem volt „nem magyar” többségű, Trianon nem Budapest befolyását szüntette meg, hanem feldarabolt egy ezer éves országot, és ha már a magyar szurkolókról és futballklubról ír, a szerzőnek észre kellett volna vennie, hogy az említett helyszínek mindegyikének van magyar, történelmi neve…

A cikk szerint a szlovák-magyar kapcsolatok sokat javultak az 1990-es, „átmeneti” évekhez képest, és ma a szlovák nacionalisták inkább a romák és muszlimok üldöztetéséből akarnak politikai tőkét kovácsolni. Mindenesetre megjegyzi, hogy az FC DAC még mindig kitűnő célpont.

A himnusztörvénnyel kapcsolatban a szerző megkérdezte az Orbán-kormányzatot rendszeresen kritizáló, a Körképen már többször bemutatott Gál Zsoltot is, a Comenius Egyetem munkatársát (az elérhető információk szerint jelenleg Erasmus koordinátor).

Gosling nem mulasztotta el megemlíteni azt sem, hogy Gál az egyik alapítója egy „új, liberális gondolkodású, magyar-etnikumú politikai pártnak”. Gál szerint az SNS kétségbeesését tükrözi a himnusztörvény, így próbálva megállítani a szavazóvesztést.

A cikk második felében aztán kibújt a szög a zsákból. Gosling szerint a szlovák nacionalisták nem egyedüliként tehetnek a körülményekről, hiszen

„az FC DAC Orbán Viktor magyar miniszterelnök ragyogó csillagának eszköze ahhoz, hogy a focit saját populista céljaira használja”

Gosling ezután azt rója fel a magyar kormányfőnek, hogy

„már régóta hazafias indulatokat szít a szomszédos országba száműzött magyarok körében azzal, hogy magyar állampolgárságot kínált nekik”

Gosling ismét erősen csúsztat, mikor a szövegkörnyezetben arra utal, hogy a határon túl élő magyarokat ide száműzték.

A szerző abban is a magyar kormányfő hátsó szándékait véli felfedezni, hogy az elmúlt években Magyarország több mint egymilliárd euró értékben ruházott be sportlétesítményekbe Magyarországon és a szomszédos országokban. Ezzel kapcsolatban ismét Gál Zsoltot, a Simon-féle Magyar Fórum egyik alapítóját idézi:

„Gál azt sugallja, hogy az FC DAC-ot a szeparatizmus jelképének tekintik: ’Az elképzelés az, hogy egy erős nemzeti szimbólumot alakítsanak ki, mint amilyen a Barcelona Katalóniában’”

A cikkben Gál Világi Oszkárt „Orbán emberének” nevezi, elismerve, hogy a DAC a legsikeresebb klub a többi, hasonló céllal létrejött határon túli klubok közül.

Mindezek után Gosling levonja a számára egyértelmű politikai következtetést:

„Az EU és NATO-tag Szlovákia nem ugyanabban a hajóban evez, mint Magyarország, de fennáll annak a veszélye, hogy a magyar nacionalizmus támogathatja a [szlovák] jobboldali erőket a parlamenti választások előtt, amelyre épp Trianon százéves, kerek évfordulójának évében kerül sor”

A szlovák balliberális, és hírhedten Orbán-ellenes Denník N kitűnő riportként jellemezte Gosling írását, kihangsúlyozva a nacionalista felhangot.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »