Balkáni tűzfészek: Orosz segédlettel fegyverkeznek a boszniai szerbek

Balkáni tűzfészek: Orosz segédlettel fegyverkeznek a boszniai szerbek

Az orosz befolyás növekedését látják abban, hogy a boszniai szerb rendőrség 2500 orosz automata gépfegyvert vásárolt Szerbiától. A The Guardian brit konzervatív lap szerint orosz tanácsadók közvetítettek az ügyletnél.  Az egyébként feszült belpolitikai helyzetben és siralmas gazdasági állapotban lévő Bosznia-Hercegovina lehet a színtere Nyugat és Oroszország egymásnak feszülésének.

Az első fegyverszállítmányok márciusban érkeznek a boszniai szerb kormányhoz. A jugoszláv háborút lezáró daytoni megállapodás Bosznia-Hercegovinát két autonóm területre osztotta: egy muzulmán többségű, Bosnyák-horvát Föderációként is ismert Boszniai-hercegovinai Föderációból és egy szerb többségű Szerb köztársaságból. A daytoni békeszerződés aláírása óta az ország nemzetközi ellenőrzés alatt áll, hoszen a ’90-es évek első felében itt dúltak a második világháború utáni Európa legvéresebb harcai.

A társadalmi feszültség hatalmas az országban. Nem csak nemzeti ellentétek feszítik szét, hanem gazdasági problémák is. Bosznia-Hercegovinában a legnagyobb a fiatalok állástalansága a világon – a kilátástan jövőtől tartó ifjak pedig a szélsőséges csoportok könnyű célpontjai.

Szeparatizmus

Szerb civil szervezetek, nyugati diplomaták és a bosnyák vezetés is egyaránt úgy véli, hogy a fegyverek Milorad Dodik a Szerb Köztársaság elnökének támogatására érkeznek az országba. Dodik nemrég kijelentette, hogy a boszniai Szerb Köztársaság nagyobb önállóságra törekszik, amely szerinte legitim politikai cél.

Dodik igyekszik megerősíteni pozícióját a közelgő (októberben esedékes) választások előtt. A bosnyák kormányzat azonban attól is tart, hogy Dodik hosszú távú céljai a teljes függetlenség, amely háborúval fenyeget. Oroszország számára – írja a brit lap) Dodik az aduász, aki megakadályozza, hogy Bosznia-Hercegovina a NATO tagjává váljon, ezért Moszkva támogatja a szerb szeparatistákat.

Dodik hétfőn jelentette be (vagy ismerte el, attól függ, honnan nézzük) a fegyverek megvásárlását, amit azzal indokolt, hogy nagyobb támogatást akar adni a rendőrségnek a terrorizmus elleni harcban.

Hírdetés

fogalmazott a boszniai szerb elnök.

Ha az egyikük elkezdi…

A boszniai szerb hatóságok szerint több terroristacselekmény is történt az ország ezen részében. Egy 24 éves, külföldről hazatérő boszniai muszlim menekült a zvorniki rendőrkapitányságot támadta meg egy lőfegyverre, egy szer rendőrt megölt, két másikat megsebesített, mielőtt őt is lelőtték. Az indítékait nem tisztázták, de gyanítani lehetett, hogy a 22 évvel ezelőtt befejeződő háború során elkövetett etnikai tisztogatások állnak a háttérben: a fiatal férfi apját 1992-ben az etnikai tisztogatások első napjaiban gyilkolták meg.

A nyugati diplomaták sem csupán attól tartanak, hogy Dudik jut fegyverekhez. Ha ugyanis a szerbek felfegyverzik magukat, ugyanezt a képességet a többiek is megpróbálják majd megszerezni, és tekintve a térségben nyugvó feszültségeket, a folyamatnak háború lehet a vége.

A bosnyák-horvát föderációhoz tartozó kantonok is vásároltak 400 puskát, de a rendőrség tagjainak zöme csak oldalfegyverrel rendelkezik.

A terrorista akciókra hivatkozva a boszniai szerbek tavasszal egy 4 millió dollárból felépített „terrorizmus elleni képzési központot” is létrehoznak, nem messze a Szerb Köztársaság fővárosától, Banja Lukától.

TheGuardian.com, Körkép.sk

Nyitókép: TheGuardian.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »