Balkáni állapotok uralkodnak a Keletiben

Balkáni állapotok uralkodnak a Keletiben

Többórás várakozás, balkáni viszonyok uralkodnak a Keleti pályaudvar nemzetközi menetjegypénztáránál. Bár a MÁV próbálja az utasokat átterelni a fővárosban található más pénztárakhoz, és a legtöbb úti célnál adott az internetes vásárlás lehetősége is, az utasok közül sokan mégis a kiindulási állomáshoz ragaszkodnak. Megtudtuk azt is, hogy sok esetben továbbra is kézzel kell kitölteniük a biankó jegyeket a vasúttársaság alkalmazottjainak, ez megnöveli az ügyintézési időt.

Első nekifutásra nyár közepén semmi meglepő nincs abban, hogy turisták ezrei látogatnak Budapestre, ahonnan vasúttal folytatnák útjukat más, külföldi utazási célpontok felé. A Keleti pályaudvar nemzetközi pénztára előtt tapasztalható áldatlan állapotok azonban arra utalnak, hogy a nyári csúcsszezon mégis váratlanul érte a MÁV Zrt.-t. A néhány évvel ezelőtt, nagy hírverés kíséretében átadott, „európai színvonalú” – azaz igény esetén hűthető vagy fűthető, a jegyek kiadására több ablaknál is lehetőséget kínáló – nemzetközi pénztár bejárata előtt kilométeres sorok kígyóznak.

A Magyar Nemzetet több olvasó is arról tájékoztatta, hogy a váróterembe csak azok kapnak bebocsátást, akik a húzott sorszám alapján épp következnek. A váróterem ajtajában általában egy MÁV-alkalmazott teljesít szolgálatot, aki meglehetősen szerény nyelvtudással igyekszik felvilágosítani a jobbára külföldi utasokat arról, hogy mi a rend. Az áldatlan állapotokról hetekkel ezelőtt az Index és az RTL Klub Fókusz című műsora is beszámolt, lapunk pedig a hét végén bizonyosodott meg arról, hogy az olvasók tapasztalatai helytállók, azaz javulásról nem lehet beszámolni.

Hiába van több lehetőség, a MÁV nem bírja

Az, hogy a helyzettel nem tud mit kezdeni a MÁV, nem csupán látszat, ám a társaság szerint ez nemcsak az ő felelősségük: a kommunikációs igazgatóságnál lapunk megkeresésére közölték, hogy a Keleti nemzetközi jegypénztára csúcsra van járatva, ennél több utast képtelenek kiszolgálni. Legalábbis ezen az értékesítési ponton.

Hírdetés

Napközben idegen nyelveket beszélő diákok, valamint a pénztárnál kihelyezett tájékoztatók, szórólapok segítségével próbálják átterelni az utasokat a városszerte több mint tíz, nemzetközi vonatjegyeket értékesítő irodába. Sajnálatos módon nem sok sikerrel, mert mint megtudtuk, a MÁV törekvései ellenére az utasok kis hányada él ezzel a lehetőséggel. Pedig – maradva a Keletiben – megnyitották a régi, nagyon romos, felállványozott nemzetközi pénztárcsarnokot és az egyik, a pályaudvaron található utazási iroda is értékesíti a MÁV jegyeit.

Ezek mellett egész nap nyitva tart a metróval fél órára lévő Nyugati és a Déli pályaudvar nemzetközi pénztára, valamint az Erzsébet téri MÁV-pénztár is. A legnépszerűbb viszonylatok esetében arra is van mód, hogy online váltsunk jegyet, amelyet a vonatállomáson kihelyezett automata kioszkoknál lehet kinyomtatni. Az interneten keresztül azonban csak teljes árú menetjegy váltható, azaz kedvezmények igénybevételére nincs mód.

Nem kockáztatják a nyugodt munkakörülményeket

Arra a kérdésünkre, hogy átlagosan mennyi időt vesz igénybe egy viszonylati jegy kiállítása, a MÁV sajtóosztályánál kifejtették: ha az utas semmilyen kedvezményt nem vesz igénybe és a kiszemelt járaton van hely, néhány perces ügyintézésről van szó. Bonyolódik a helyzet, ha az adott járat tele van, mivel ekkor más megoldást igyekszik felkínálni a pénztáros.

Szintén hosszú percekkel nyúlhat a jegyvásárlási idő, ha különböző külföldi kedvezményekre jogosult az utas, vagy több átszállással megközelíthető úti célról van szó. Ezekben az esetekben ugyanis nem géppel, hanem kézzel kell kitölteni a jegyeket. Mindez megfejelhető a csoportos jegyvásárlással, ami hosszú percekkel növelheti a jegyvásárlás folyamatát.

A tájékoztatás szerint a légkondicionált váróterem ajtaja a korlátozott befogadóképesség és a nyugodt munkakörülmények megteremtése miatt áll zárva az utazóközönség előtt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »