Baljós jövőt vázolt, de dicsért is Putyin

Terroristacsoportok az ellenőrzésük alatt tartott szíriai területekről kiindulva más térségeket is felforgathatnak – figyelmeztetett az orosz elnök kedden.

Vlagyimir Putyin egy moszkvai rendezvényen úgy vélekedett, hogy miután a szélsőségesek megvetették lábukat Szíriában és más közel-keleti államokban, terveket szőnek arra, hogy kiterjeszthessék területeiket és egész térségeket forgassanak fel.

Szeptember vége óta Oroszország légi csapásokat mér az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezetre Szíriában, és támogatja a dzsihadisták ellen harcoló kormánycsapatokat. Moszkvának a nemzetközi terrorizmus elleni fellépése azzal járhat, hogy a szíriai bombázások hatására a szélsőségesek soraiban harcoló orosz állampolgárok visszatérhetnek Oroszországba és ott merényleteket hajthatnak végre.

Méltatta embereit

Hírdetés

Putyin a Kremlben tartott egyik ünnepségen a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) érdemeit méltatta. Az idén 20 terrorcselekményt sikerült megakadályozni, 560 terrorista önkéntest tartóztattak le és 112 szélsőségessel végeztek – mondta, és további erőfeszítésekre biztatta az FSZB-t a megelőzés és a felderítés terén.

Az 1990-es években vívott két csecsenföldi háború után Oroszország észak-kaukázusi területein iszlamista felkelés zajlik. A szomszédos Dagesztánban a lázadók egy saját, a saría (iszlám jogrendszer) radikális értelmezésén alapuló iszlám állam létrehozásáért harcolnak. A biztonsági erőkkel való összecsapások szinte mindennaposak a térségben. Moszkva szerint e lázadók közül többen is kapcsolatban állnak az IÁ-val.

Megakadályozott tárgyalások

Az FSZB az utóbbi két hétben két nagyobb terrortámadás megelőzéséről számolt be Moszkvában és Dél-Oroszországban, ezeket ugyancsak az IÁ-val kapcsolatban álló szélsőségesek számlájára írják. Kedden az orosz belügyminisztérium bejelentette, hogy felszámolták a Hizb ut-Tahrir al-Iszlam (Iszlám Felszabadítási Párt) nevű betiltott iszlamista szervezet egyik sejtjét a moszkvai körzetben. Ez a sejt toborzással, tiltott propagandaanyagok terjesztésével, illetve fegyveres szélsőségesek pénzügyi támogatásával foglalkozott. Az iszlamista szervezet 20 tagja került rács mögé, köztük a vezetők is.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »