Balfékek közt: románok, szlovákok, litvánok, lengyelek

Balfékek közt: románok, szlovákok, litvánok, lengyelek

„Az éjjel soha nem érhet véget” – énekelhetjük lassan egy esztendeje, amióta a magyar labdarúgó-válogatott kiharcolta az Eb-részvételt, 44 év után először. Az élet azonban megy tovább, megkezdődtek a 2018-as foci-vb selejtezői, rögtön drámával, blamával és nem éppen álomsorsolással… Az európai selejtezőzóna C, E és F jelű hatosából vágott neki 18 csapat, hogy párban összemérje erejét.

A C szextettben Oslóban a hazai norvégok máris bejelentkeztek az első kiesőhelyért – sok ilyen lesz, hisz a 6 csapatból 4 az oda-visszavágós rendszerben kiesik, egy pedig pótselejtezőn bizonyíthat, hacsak nem lesz a leggyengébb csoportmásodik, ez esetben ugyanis mindennek vége… Szóval a norvégok mindent mondhattak a besorolásukra, csak azt nem, hogy álomsorsolás – ezt a szót épp a magyar válogatott törölte ki a norvég szótárból novemberben az Eb-pótselejtezőn –, ezek után viszont az ellenfél Németországra veszélyt sem jelentve kaptak ki otthon 3-0-ra, Thomas Müller két góllal jelentkezett, a Nationalelf az első félidőben lerendezte a találkozót.

A C csoport harmadik mérkőzésén két Eb-résztvevő feszült egymásnak Prágában, de a csehek nem bírtak Észak-Írországgal. Tudjuk, milyen érzés ez, az Eb-selejtezők során itthon kikaptunk, idegenben döntetlenig jutottunk Kyle Laffertyék ellen.

Hírdetés

A csoport legnagyobb balfékje kétségtelenül Románia. A Steaua csillaga, Dumitru Popa a 85. percben szinte megnyerte a nyitóselejtezőt Montenegró ellen, de ez az esély sem volt elég Kolozsváron, a Manchester Cityt erősítő Stevan Jovetic előbb egyenlített, majd Nicolae Stanciu a lefújás előtti második pillanatban tizenegyeshez jutott, amit a Anthony Taylor hármas sípszava előtt pár másodperccel fölé is rúgott. Hibája nagyon, nagyon sokba kerülhet a román válogatottnak ebben az igen nehéz csoportban.

A két csalódott „ikszes”, Románia és Lengyelország novemberben akár azért is játszhat, hogy melyikük maradjon versenyben a pótselejtezőt ígérő helyért…

Az angolok csoportja elvileg sétagalopp volna, de nem lesz az. Mint éjjel beszámoltunk volna, irtózatosan nehezen győzték le Szlovákiát Nagyszombatban – naná, az Eb-n is meggyűlt a bajuk északi szomszédunkkal. Lallana a 95. percben jött és döntött. Rooneyt azért csak megünnepelték, vasárnaptól ő a legtöbb válogatott meccsen pályára lépett angol mezőnyjátékos, 116 meccsel.

A vb-selejtezők európai zónája hétfőn Grúzia-Ausztria, Szerbia-Írország, Wales-Moldova (mind D csoport), Albánia-Macedónia, Izrael-Olaszország, Spanyolország-Liechtenstein (mind G csoport), Horvátország-Törökország, Finnország-Koszovó és Ukrajna-Izland (I csoport) mérkőzésekkel folytatódik, a mi csoportunk összecsapásai kedden kerülnek sorra, mi Feröer ellen játszunk, ahogy az Eb-selejtezők során is, oda-vissza nyertünk 1-1 góllal.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »