Baleset történt a Rám-szakadékban. mentőhelikoptert és tűzoltókat is riasztottak

Baleset történt a Rám-szakadékban. mentőhelikoptert és tűzoltókat is riasztottak

Mentőhelikoptert, mentőautót és tűzoltókat is riasztottak vasárnap délután a pilisi Rám-szakadékhoz, Magyarország egyik legveszélyesebb túraútvonalára – tudta meg az InfoRádió. Idén egyszer már több hónapra lezárták a szurdokot, hogy biztonságosabbá tegyék.

Valóban baleset történt a Rám-szakadékban – erősítette meg az InfoRádió értesülését Mukics Dániel tűzoltó alezredes, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Mint mondta, szeptember 8-án délután a Rám-szakadéknál kirándult egy ember a kutyájával, de elesett és megsérült a bokája. Nem tudott lábra állni, ezért a nehéz terepviszonyok miatt tűzoltókat hívtak a helyszínre. Ők mentették meg és adták át a sérültet a mentőszolgálat munkatársainak.

A katasztrófavédelemnek van néhány jó tanácsa a túrázók számára – tette hozzá a szóvivő.

  • A legfontosabb, hogy ne céltalanul kószáljunk az erdőkben, hegyekben, hanem pontosan tudjuk, hogy honnan hova szeretnénk eljutni, így azt is tudjuk, hogy hol tartunk éppen.
  • Ne térjünk le a kijelölt turistaútvonalról.
  • A legfontosabb kelléke a kirándulásnak, túrázásnak a feltöltött mobiltelefon. A segítség sokkal gyorsabban a helyszínre tud érni, ha a segélyhívás során pontosan meg tudjuk jelölni a tartózkodási helyünket.
  • Ha többen kirándulnak, és olyan helyen történik baleset, ahol nincsen térerő, akkor hátra kell hagyni a sérültet, és a segélyhíváshoz olyan helyet kell keresni, ahol már van térerő.
  • Hogyha valaki egyedül kerül bajba, ő csak azt teheti, hogy olyan helyet keres, ahol már van térerő, ezért azt tanácsolják, hogy inkább társaság túrázzon, akkor kisebb az esélye, hogy olyan baleset történik, amikor nem tudunk segítséget kérni.
  • Hírdetés

  • Túrázás előtt nézzük meg a met.hu oldalon, hogy milyen az aktuális időjárási helyzet, van-e érvényben riasztás az adott területen.
  • A Pilisi Parkerdő Zrt. április végén zárta le a Rám-szakadékot sziklaomlás miatt. A társaság szóvivője, Mészáros Péter akkor azt mondta az InfoRádióban, hogy alaposan át kell vizsgálniuk az életveszélyessé vált szurdokot.

    „A Rám-szakadékot alávetjük egy tüzetesebb átvizsgálásnak. Első körben geológusokkal szeretnénk átvizsgáltatni a helyet, megnézni, hogy mik azok a kényes pontok, amik beavatkozást igényelnek, utána erre tervet készítünk, és igyekszünk mihamarabb a kirándulóknak jó hírrel szolgálni” – fogalmazott.

    A szakértők megállapították, hogy a klímaváltozás, az aszály, a nagy mennyiségű csapadék és a látogatók magas száma együttesen megnövelte az omlásveszélyt a Rám-szakadékban, amit teljesen csak betonozással és acélhálós borítással lehetne kiküszöbölni. Ez azonban károsítaná a szurdokot, és nagyon drága lenne. Ezért

    azt a megoldást választották, hogy kijelölték benne a legbiztonságosabbnak tartott útvonalat, és építettek hozzá egy lépcsőt.

    A turisták feje fölé belógó sziklákról eltávolították a fákat és a gyökereket. Négy helyszínen segélyhívó pontokat létesítettek, többnyelvű figyelmeztető táblákat raktak ki, majd megnyitották a túraútvonalat.

    A Rám-szakadék azonban továbbra is csak saját felelősségre és csak egy irányban, Dömös felől Dobogókő felé járható.


    Forrás:infostart.hu
    Tovább a cikkre »