Balatonná változott a főváros – térdig ért a víz Budapesten

Özönvíz zúdult a Balaton környékére és Budapestre is. A Sziget fesztiválon egy tiltott helyen sátrazó német fiatalt agyonütött egy az éjszakai viharban leszakadt faág.

A hétfői vihar miatt még most is több mint 30 helyszínen dolgoznak a tűzoltók Budapesten, több háztartásban nincs áram. A tűzoltóknak hétfőn is főleg vizet kellett szivattyúzniuk, a belvárosban alagsori helyiségekbe, pincékbe folyt be sok csapadék. Tegnap egy óra alatt több csapadék hullott, mint az augusztusi havi átlag. Több bevásárlóközpont is bezárt, le kellett kapcsolni az áramot, mert az épületek beáztak. A főváros egyes részein térdig ért a víz.

„A fővárosra lecsapó özönvízszerű eső miatt a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltóit több mint száztíz helyre riasztották az elmúlt éjszaka folyamán. Szinte kivétel nélkül mindenhol vízeltávolításhoz mentek ki az egységek. Harmincegy elektromos alállomásból szivattyúzták ki a vizet, lehetővé téve, hogy az Elmű minél gyorsabban visszaállítsa a fogyasztóknál az áramszolgáltatást. Személyi sérülésről nem kaptunk információt” – közölte Kisdi Máté Márk, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője

Nem állt helyre a tömegközlekedés

A budapesti tömegközlekedés még mindig nem állt helyre a hétfői vihar után. Vezetékleszakadás, útbeszakadás miatt még több járat terelve, vagy egyáltalán nem közlekedik a fővárosban.

„A Vámház körúton beszakadt az úttest a sóház utcánál, emiatt elzárták a Szabadság hidat Pest felé, a Vámház körutat a Kálvin tér felé a Fővám tér és a Pipa utca között, illetve a Szabadság híd felé vezető oldalon a Lónyai utcától a Fővám térig. Az érintett járatok tehát a 47-es és a 49-es villamos a Szent Gellért tér és a Deák tér között nem közlekedik, ezen a szakaszon tehát az M4-es metrót ajánljuk, a 83-as trolibusz helyett a teljes vonalon pótlóbusz jár. A 15-ös és a 115-ös autóbusz terelve közlekedik, a járatok nem érintik a Március 15-e teret és a Fővám teret. Az Illatos úton a külső Mester utca közelében a vasúti aluljáróban nagy mennyiségű víz van, tehát aki teheti az kerülje el ezt az útszakaszt” – mondta Matyasovszky Nóra, a Budapesti Közlekedési Központ szóvivője.

Ma is sok esőre kell számítani

Hírdetés

Ma is folytatódik az esős időjárás. Az ország nagy részére figyelmeztetést adtak ki felhőszakadás és nagy mennyiségű eső miatt. Az Észak-Alföldön és az Északi-középhegységben kell a legnagyobb mennyiségű csapadékra számítani, ezeken a helyeken rövid idő alatt akár 40-60 milliméternyi csapadék is lezúdulhat. A hőmérséklet 20-26 fok körül alakul.

A Balatonnál is gondot okozott az esővíz

Házakat, boltokat és vendéglátóhelyeket öntött el az esővíz és a sár a délutáni viharban Balatonmáriafürdőn. Nagy mennyiségű csapadék zúdult Balatonkeresztúrra és Balatonújlak térségére is, Fonyód és Balatonszentgyörgy között pedig a vasúti síneket alámosta a víz, így ott várhatóan napokig nem járnak a vonatok. Az eső a 68-as és a 7-es utat is elöntötte.

Nem kellett a strandra mennie annak, aki vízre vágyott a Balatonnál. A kertekben és az utcán is fél méter magasan hömpölygött a víz. Balatonmáriafürdőn egy diáktábort is elöntött a víz és a sár, a gyerekeket és a tanárokat éjszakára a közeli sportcsarnokban szállásolták el.

A katasztrófavédelemnél egész nap égtek a vonalak. A tűzoltókat helyi önkéntesek is segítették. „Elsősorban szivattyúzási feladatok vannak Balatonkeresztúr, Balatonmáriafürdő, illetve Balatonújlak településen. Balatonújlakon már levonult a víz, ott az épületek mélyen fekvő részein zajlik a vízeltávolítás önkéntesek bevonásával, és megkezdődött az eltakarítás. Balatonkeresztúron ugyanez a helyzet” – mondta Greffer József, a Marcali Katasztrófavédelmi Kirendeltség tűzoltó ezredese.

Budapesten a vasárnap éjszaka érkezett vihar halálos áldozatot is követelt. Egy több száz kilós leszakadt faág agyonütött egy, a Sziget fesztiválon tiltott helyen sátrazó tizenkilenc éves fiút. „A Sziget fesztivál már véget ért, de az Országos Mentőszolgálat mentőegységei még készenlétben álltak a szigeten, úgyhogy néhány perc alatt ott voltak a helyszínen. A tűzoltók szabadították ki a fiatalembert a fatörzs alól. Újraélesztési kísérlet zajlott, de sajnos be kellett látni, hogy reménytelen, olyan súlyos belső sérüléseket szenvedett, hogy csak a halál tényét állapíthatták meg” – közölte Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

A Győr-Moson-Sopron megyei Dunakilitiben egy kempinget mosott el a víz, Szegeden pedig egy ház gyulladt ki villámcsapás miatt. A szabolcsi Vállajon tizennégy lakóházat rongált meg a szél, az egyik ingatlan lakhatatlanná vált.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »