Balassa: A Fidesz ötödik alkalommal is leszavazta az óraátállítás eltörlését

"A Fidesz ötödik alkalommal szavazta le az óraátállítás eltörlését" – adja hírül friss sajtóközleményében Balassa Péter. A Jobbik-Konzervatívok országgyűlési képviselője

kifogásolta, hogy újra leszavazták az Országgyűlés Gazdasági bizottságának fideszes tagjai az óraátállítás megszüntetésének szükségességéről szóló határozati javaslatot.

Balassa jelezte, az óraátállítás eltörlését hat évvel ezelőtt az Európai Unióban is kezdeményezték, azonban végleges döntés nem született a mai napig.

A beadványunkban kértük, hogy a kormány a lehető leghamarabb tegyen lépéseket annak érdekében, hogy a téli-nyári időszámítás szerinti, kétszeri óraátállítás Magyarországon kerüljön eltörlésre, és a jövőben a nyári időszámítás legyen alkalmazandó

– fogalmazott a jobbikos politikus, emlékeztetve, a kormánypárti többség azonban évek óta leszavazza az eltörlésre irányuló javaslatot, és semmit nem tesz az ügy érdekében, ezért vasárnap, március 31-én ismét át kell állítani az órákat hajnali 2 óráról 3 órára. Ekkor kezdődik a nyári időszámítás – tette hozzá.

A Jobbik-Konzervatívok évek óta folyamatosan hívja fel a figyelmet arra, hogy az időátállásnak komoly egészségügyi kockázatai lehetnek. Az évi két váltás mára erőforrás-felhasználás szempontjából is feleslegessé vált, így célunk, hogy Magyarországon a nyári időszámítás szerinti számítási mód legyen alkalmazandó, ezzel jelentős energiát megspórolva

Hírdetés

– szögezte le.

Balassa írra is kitér, a legfrissebb információk szerint legkorábban 2025-ben van kilátás arra, hogy erről a témáról döntsenek az EU-ban, ezért a 2024. július 1-jén kezdődő soros magyar elnökségnek rendkívül nagy szerepe lehet az ügy előkészítésében, illetve annak megvalósulásában.

"Bízunk benne, hogy a magyar elnökségi félévben prioritásként lesz kezelve a kérdés, hiszen egy – az Európai Unió tagállamaiban végzett – felmérés szerint az emberek támogatják az óraátállítás eltörlését, ezen belül is a magyar válaszadók 90 százaléka" – számolt be az ellenzéki képviselő.

"Meggyőződésünk, hogy a határozati javaslat elfogadásának össztársadalmi haszna lett volna"

– vallja Balassa Péter, aki szerint az óraátállítás ideje lejárt.

(Címlapkép: Balassa Péter – Béli Balázs/Alfahír)


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »