Bakondi: Kizárt, hogy a titkosszolgálatok helyezték el

Bakondi: Kizárt, hogy a titkosszolgálatok helyezték el

Kizártnak tartja a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, hogy a magyar titkosszolgálatok helyeztek el lehallgatókészüléket az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet irodájában. Bakondi György a Hír TV kérdésére azt válaszolta, ha ez így történt volna, akkor biztos nem lett volna ilyen egyszerű megtalálni. Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézetet a Soros Alapítvány 2003-ban hozta létre.

„Megkérdezte tőlem az ATV újságírója, hogy a háttérhatalmakról, az amerikai befolyásgyakorlásról Közép-Európában vagy Soros György tevékenységéről olvastam-e titkosszolgálati jelentést. Azt mondtam, hogy igen” – mondta még május végén Lázár János. A kancelláriaminiszter hasonló mondatai után döntött úgy a Soros Alapítvány által létrehozott Eötvös Károly Közpolitikai Intézet, hogy egy szakemberrel átnézeti az irodáját. Az egyik kábeldobozban találtak is egy poloskát.

„Egy ehhez értő szakértő segítségével ezt a kis szerkezetet találtuk, amiről egy fényképet mutattunk a Facebook-oldalunkon. […] Nem tudjuk, hogy hogy került oda a szerkezet, nem tudjuk, hogy ki tette oda, azt sem tudjuk, hogy mióta van ott” – közölte Somody Bernadette, az intézet igazgatója.

Az intézet által felkért szakértő szerint a megtalált eszköz alkalmas lehet a telefon- és az adatforgalom, illetve az irodában elhangzó beszélgetések továbbítására. A szakértő szerint az eszköz nehezen beszerezhető. Somody Bernadette szerint intézetükben semmilyen olyan tevékenység nem folyik, ami jogalapot adna a lehallgatásukra, hiszen teljesen nyilvánosan működnek.

„Tudható, hogy az Eötvös Károly Intézetet 2003-ban a Soros Alapítvány hozta létre. Ez egy teljesen nyilvános, a honlapon hozzáférhető információ, ahogyan az is, hogy jelenleg, illetve az elmúlt években milyen forrásokból és milyen támogatásokban részesült az Eötvös Károly intézet” – tette hozzá az igazgató.

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója kizártnak tartja, hogy a magyar titkosszolgálatok helyeztek el lehallgatókészüléket az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet irodájában. Bakondi György a Hír TV kérdésére azt válaszolta, ha ez így történt volna, akkor biztos nem lett volna ilyen egyszerű megtalálni. „Erről az Eötvös-dologról nincsen információm, de nagyon valószínűtlennek tartom, hogy egy korszerű lehallgatóeszközt meg lehessen találni, tehát én kizártnak tartom, itt valami tévedés lehet” – mondta a miniszterelnök belügyi és belbiztonsági főtanácsadója.

Bakondi György hozzátette: ő nem látott olyan jelentést, amely a Soros György által támogatott magyarországi civil szervezetekről tartalmazott volna adatokat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »