Baka újabb justizmordja ezúttal Budaházy ellen: meddig tart még a bírósági ámokfutás?

Budaházy György és jómagam értékeljük dr. Baka András kúriai tanácsvezető bíró és tanácsának az ATV és Benkő György elleni személyiségi perben benyújtott kúriai felülvizsgálati kérelmünket elutasító, 2017. november 8-án hozott justizmordját.

Két és fél óra kemény tárgyalás után, kb. 30 oldalnyi felülvizsgálati irat ellenére néhány soros , előre megírt elutasító döntést és indokolást olvasott fel dr. Baka András volt főbíró és volt strasbourgi bíró. Az ítélet a hasonló tárgyú, Budaházy vs. RTL Klub perben nemrég hozott kúriai verdikttel megegyezik és ismét adós maradt a jogvita érdemi kérdéseinek megválaszolásával. Például azt, hogy miért lehet egy sajtószervnek olyat állítani és híresztelni egy büntetőeljárás terheltjével kapcsolatban, amely nem szerepel a bizonyítékok között és miért van van rendjén az, ha egy bűnüggyel kapcsolatos tudósítás kapcsán a terhelt véleményét nem kérdezik meg.

Ismét lábbal taposták Budaházy jó hírnévhez fűződő személyiségi jogát és az ártatlanságához fűződő vélelmet a hatályos jogszabályok és iránymutató bírósági gyakorlat ellenére. Ismét hatalmas összegű perköltség szakadt Budaházy nyakába az indokolt kártérítés helyett.

Budaházy György elemzése itt olvasható

„Ez az ember nem alkalmas bírónak” mondja a felvételen Budaházy György felperes, akinek jó hírnevét súlyosan megsértette számos balliberális sajtószerv – közte az ATV – 2010 tavaszán egy gyalázatos sajtókampánnyal megalapozatlanul varrva nyakába többek között Lendvai, Gyurcsány és a jövendő Fidesz kormány elleni merényletterveket.

A filmben láthatók az ítélethirdetés utáni viharos jelenetek is, amikor Budaházy indulatosan azt javasolta Bakának, hogy menjen nyugdíjba végre, én pedig azt mondtam, hogy a döntés szégyent hoz a Kúriára, miközben Baka aránytalanul kivezettetéssel fenyegette meg az ítélet miatt kiakadt Budaházy Györgyöt.

A döntés nem jogállami üzenete aggasztó: a büntetőeljárás terheltjét (gyanúsítottját, vádlottját) a sajtó önkényesen és jogkövetkezmények nélkül nevezheti a büntetőeljárási bizonyítékoktól függetlenül befejezett bűncselekmények elkövetőjének, mert „a sajtószabadság mindennél, így az ártatlanság vélelménél és a jó hírnév védelméhez fűződő személyiségi jognál előbbre való”. Különösen azért is aggasztó, mert Budaházy György a már Kúrián is elutasított két keresete mellett további három másik ügyben hozott elutasító jogerős ítélettel szemben is benyújtott felülvizsgálati kérelmeket. Az elbírálás ismét Bakáék kezébe kerül…

Hírdetés

Ez elfogadhatatlan és ezen a jog eszközével változtatni kell. Nem adjuk fel ! Alkotmányjogi panasszal élünk és keresettel az Emberi Jogok Európai Bíróságán, amiatt, hogy a magyar állam nem szerzett érvényt az ártatlanság vélelmét és jó hírnév védelmét garantáló rendelkezéseknek, ezért a tisztességes eljáráshoz való jog is sérült.

Egyúttal várjuk minden olyan ügyvéd kolléga jelentkezését ([email protected]), akik hozzánk és több, személyiségi peres ügyekkel foglalkozó ügyvédhez hasonlóan sorozatosan tapasztalnak szakmailag súlyosan aggályos és vonatkozó jogszabályokkal, bírósági gyakorlattal ellentétes döntéseket személyiségi perekben a Kúrián a dr. Baka András által vezetett bírói tanács részéről.

A személyiségi perek felülvizsgálati eljárásaiban szinte kizárólag eljáró nevezett bíró által folytatott joggyakorlat komolyan veszélyezteti a jogbiztonságot, a jogállamiságot, mivel önkényesen korlátozza a jó hírnévhez fűződő személyiségi jogokat. Ez ellen a Nemzeti Jogvédő Szolgálat szeretne törvényes keretek között fellépni jóakaratú ügyvéd kollégákkal és a Budapesti Ügyvédi Kamarával együtt.

A tárgyalás napján a Kúria folyosóján odajött hozzám egy jó nevű ügyvéd kolléga és elkeseredetten elmondta, hogy Baka abszurd döntései miatt már el is ment a kedve az ügyvédi munkától és nem látja értelmét a felülvizsgálati eljárásoknak…

No comment…

Budapest, 2017. november 11.

Honfitársi üdvözlettel:

Dr. Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd

a Nemzeti Jogvédő Szolgálat (www.njsz.hu) ügyvezetője

www.gaudinagytamas.hu


Forrás:gaudinagytamas.hu
Tovább a cikkre »