Bajt jelezhet a lábszárgörcs

Bajt jelezhet a lábszárgörcs

Sokan belenyugszanak abba, ha fáj vagy görcsöl a vádlijuk, mert úgy gondolják, ez a korral jár. A szakorvosok szerint azonban ez nagy hiba, a panasz ugyanis komoly rendellenességet is jelezhet.

A lábszárgörcs bizonyos esetekben perifériás artériás betegségre (PAD) is utalhat, amely az agy és a szív egészségét is veszélyezteti. A PAD a végtagokban lévő erek betegsége, többnyire a lábakban alakul ki. Érszűkület jön létre, legtöbbször érelmeszesedés miatt. Ilyen esetben az artériákban zsíros lerakódások gátolják a véráramlást, ezért jelentősen növeli a szívroham vagy a stroke veszélyét – írja a Házipatika.com.

Az izomláz általában nagyobb fizikai igénybevétel után alakul ki, néhány óráig vagy napig tart, aztán elmúlik. Az aggodalomra okot adó lábszárgörcs viszont mindig mozgás közben jelentkezik és rövid pihenés után elmúlik, de amikor újrakezdjük a mozgást, ismét jelentkezik.

Hírdetés

A The Sun által megkérdezett kardiológus, David Newby professzor szerint a séta közben a vádliban fellépő szorításról, görcsről mindenképpen ajánlott orvosunkkal is konzultálni. Különösen igaz ez a cukorbetegekre, a magas koleszterinszinttel vagy hipertóniával élőkre, valamint a dohányzókra. Náluk ugyanis a legnagyobb a PAD kialakulásának kockázata.

Bár korábban azt hitték, ez a betegség főként a férfiakat veszélyezteti, ma már a szakorvosok tudják, hogy ez nem így van. Az 50 év felettiek körében átlagosan 10 nőből egynél alakul ki ez a rendellenesség, 60 év felett pedig a nők ötöde érintett.

Az orvosok általában életmódváltást – például rendszeres mozgás bevezetését – javasolnak a PAD kezelésére. Súlyosabb esetben azonban gyógyszeres kezelésre vagy műtétre is szükség lehet. A legfontosabb, hogy aki erre a betegségre gyanakszik, feltétlenül menjen orvoshoz, ugyanis a halogatás itt szó szerint életveszélyes lehet.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »