Bajorország ultimátuma: ez az állam lerohanása, Berlinnek három napot adunk!

Bajorország ultimátuma: ez az állam lerohanása, Berlinnek három napot adunk!

A bajor konzervatív CSU akár a szövetségesi kapcsolatot is hajlandó felbontani az Angela Merkel német kancellár vezette testvérpárttal, a CDU-val, ha a szövetségi kormány nem változtat a menekültválságban folytatott politikáján – jelezte szerdán Markus Söder bajor pénzügyminiszter.

 

A mostani „a legnehezebb helyzet a CDU és a CSU viszonyában 1976 óta” – mondta Söder a Süddeutsche Zeitungnak, utalva arra, hogy 1976 novemberében a CSU parlamenti (Bundestag-) csoportja néhány hetre felmondta a frakciószövetséget a CDU-val Markus Söder elmondta, hogy a konfliktus a konzervatív pártszövetség

„legfontosabb kompetenciáját, a belbiztonságot és a jogállamiságot”

Hírdetés

érinti. Hozzátette: aki azt gondolja, hogy figyelmen kívül lehet hagyni törzsszavazók több nemzedékének igényeit és elvárásait, az kockáztatja az CDU/CSU többségszerző képességét.

Hangsúlyozta: a CSU elvárja, hogy a CDU és a konzervatívokkal nagykoalícióban kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) engedjen követeléseinek.

A CSU a menedékkérők hullámának korlátozását és a katolikus Bajorországban jeles napként számon tartott mindenszentek ünnepéig adott haladékot a szövetségi kormánynak. A beáramlás folyamata feletti ellenőrzés visszaszerzését követelik, szerintük rá kell bírni az osztrák hatóságokat arra, hogy ne szállítsanak menedékkérőket egyeztetés nélkül a bajor határra, hanem működjenek együtt a német partnerekkel, és végre fel kell állítani a tranzitzónákat, a berlini vezetésnek pedig változtatnia kell a CSU szerint túlságosan „hívogató” menekültügyi retorikáján.

Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a CSU elnöke szerdán Münchenben újságíróknak azt mondta, hogy a menedékkérők nagy száma miatt veszélybe került az állam működőképessége, ezért sürgősen korlátozni kell a menedékkérők áradatát. A migránsok tömeges megjelenése szerinte:

„egyszerűen az állam lerohanását jelenti”

– hangsúlyozta.

 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »