Bajnai és a Bilderberg-csoport

Bajnai és a Bilderberg-csoport

A világ legbefolyásosabb pénzügyi-gazdasági-politikai vezetői az Együtt-PM elnökét, Bajnai Gordont is meghívták a négynapos informális ülésére, amelyen a világelit a globális problémákra keresi a választ. Az ott elhangzottakat hétpecsétes titok övezi.

Korábban a magyarok közül csak Surányi György vett részt a rendezvényen 1996 és 1998 kzöött utoljára pedig Martonyi János 2008-ban.

Az idei 62-ik Bilderberg találkozóra, amelyet Koppenhágában tartanak május 29 és június 1 között 22 ország 140 résztvevőjét, technológiai, ipari, pénzügyi cégek vezetőit, politikusokat és a tudományos élet jeles képviselőit várják, olvasható a szervezet honlapján. Idén tiszteletét teszi a NATO főtitkár, a francia külügyminiszter, a kanadai jegybankelnök, a görög nemzeti bank igazgatóságának elnöke, az EKB végrehajtó testületének tagja a nagy ipari cégek közül pedig a Fiat és Royal Dutch első embere.

A névsor a tavalyihoz képest valamivel szerényebbnek tűnik, akkor Beatrix királynő, Cameron brit kormányfő, Christine Lagarde IMF elnök vagy Timothy Geithner volt amerikai pénzügyminiszter jelenlétében tartották a többnapos találkozót.

Miről tanácskozik idén zárt ajtók mögött a világelit?

Az idei témák között szerepel a közel-keleti és az ukrán kérdés, a kínai gazdaság és politika kilátásai, valamint az Európai Unió jövője. A világelit tagjai arra is keresik a választ, hogy fenntartható-e a gazdasági válság utáni növekedés, vagy éppen azt, hogy milyen jövő vár a demokráciákra és a csapdába került középosztályra (middle class trap). Valószínűleg ez utóbbihoz köthető a nagy technológiai változások hatása a munkahelyekre címet viselő és megvitatandók között szereplő téma.

Azt már Zbigniew Brzezinski által két évtizede megalkotott és magyarul lefordíthatatlan „tittytainment” kifejezésből tudjuk, hogy a főleg a fejlett országok munkavállalói, főleg az iparban, nagy bajban lesznek, amikor az állásaikat a fejlődő országokba kiszervezik, illetve a technológiai fejlődés miatt megszűnnek A „tittytainment” lényege, hogy gondolkodásról leszoktató szórakozást, szórakoztatást kell biztosítani a lecsúszott közép, illetve alsóbb osztályok részére, nehogy fellázadjanak az aktuális rendszer ellen.

Hírdetés

Egyébként a Snowden-ügy is szerepel a napirendi pontok között, ami egyáltalán nem meglepő, így terítékre kerül a hírszerzési információk megosztása és az adatvédelem kérdése is.

Bajnai neve tavaly is szóba került

Ami Bajnai Gordon idei meghívását illeti, annak különös csavart ad az, hogy az ő neve, illetve a magyar választás kérdése a tavalyi találkozón is szóba került. Egy éve a Magyar Nemzet egy olasz bizottsági képviselőre hivatkozva arról számolt be, hogy a negyedórás beszélgetésen Viviane Reding igazságügyi biztos, arról biztosította az egybegyűlteket, illegitimnek fogja beállítani a jövő évi magyar választások eredményét.

Reding akkor kifejtette: már tartott erről előzetes megbeszéléseket néhány olyan magyarországi, nem kormányzati szervezet képviselőivel, amelyek anyagi támogatásuk legnagyobb részét az Egyesült Államokból kapják. Ők biztosították a bizottsági alelnököt arról, hogy olyan jelentéseket fognak kiadni, amelyek utalnak arra, hogy az ország területén voltak, akik láttak a szavazófülkék fölé helyezett, rejtett kamerákat. A biztos szerint a választás tisztaságát megkérdőjelező médiakampány indul majd Magyarország ellen, amelyek a demokrácia hiányosságairól és a félelemről szólnak. Bilderberges társainak elmondta azt is, hogy Bajnai Gordon volt miniszterelnök segíteni fogja a társadalmat eluraló „félelem” tudatosításában és alátámasztásában.

A Jobbik nemzetbiztonsági aggályai

A Jobbik komoly nemzetbiztonsági kockázatot lát Bajnai Gordon politikai tevékenységében, amit a hétvégére tervezett dániai Bilderberg-csoport titkos ülésén való részvétele is alátámaszt, olvasható a párt közleményében. A Jobbik véleménye szerint nem meglepő, hogy Martonyi távozásával Bajnait szemelte ki magyarországi helytartójává a háttérhatalom. A párt az Együtt-PM vezetőjének életútjából következtett erre. A 2010-es választási bukását követően 2012-ben, közel kétéves USA-beli „turnézást” követően bukkant fel ismét a magyar politikai életben Bajna, és az amerikai Demokrata Párt háttérintézményének, a Centre for American Progress alapítványának több mint 1 milliárd forintos támogatását élvezve pártot gründolt.

Mi a Bilderberg-csoport?

A Bilderberg-csoport, (elnevezés az alapítójáról, a 2004-ben elhunyt Bernát holland herceg után kapta) egy befolyásos személyekből álló, zárt körű társaság, amelyet 1954-ben alapítottak a hidegháború idején azzal a céllal, hogy szorosabbra fűzzék a politikai és gazdasági illetve katonai kapcsolatokat Európa és az Egyesült Államok között, mindezt informális keretek között. A Bilderberg-csoport megalakulásától kezdve minden évben a világ befolyásos politikai, gazdasági szereplőinek részvételével május végén tartja összejöveteleit, szigorúan zárt ajtók és maximális védelem mellett a sajtó teljes kizárásával. A témáik és a résztvevők neve pár éve már nem számítanak titkosnak, de az ott elhangzottakról nem adnak ki közleményt és a meghívottak sem beszélhetnek róla nyilvánosan. Bár a mainstream média egy része csupán informális találkozónak állítja be az eseményt, ahol lényeges döntések nem születnek, számos eset ennek az ellenkezőjét támasztja alá.


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »