Bajban van Izrael: összedolgozik Oroszország és Irán

Izrael elítélte hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnöknek azt a döntését, amellyel feloldotta az Sz-300-as orosz légvédelmi rakétarendszer Iránnak történő szállítására vonatkozó tilalmat.

Az orosz elnök által aláírt rendelet a rakétavédelmi komplexumok Oroszországon keresztül történő légi, vagy szárazföldi szállításának, illetve „orosz zászló alatt közlekedő hajókon és repülőgépeken” Iránba történő eljuttatásának tilalmát szünteti meg.

Az orosz kormány bejelentése „a készülő (nukleáris) megállapodással Iránnak biztosított legitimáció közvetlen eredménye, és annak a bizonyítéka, hogy a (nemzetközi) korlátozások eltörlését követő gazdasági növekedést Irán fegyverkezésre fogja felhasználni, nem pedig az iráni nép jólétének biztosítására – írta közleményében Juvál Steinic, a nemzetközi kapcsolatokért és hírszerzésért felelős izraeli miniszter.

Hírdetés

Vlagyimir Putyin utasítása a 2010. szeptemberi orosz elnöki tiltó rendelkezést oldotta fel. Moszkva az ENSZ Biztonsági Tanácsának az iráni atomprogram miatt Teheránnal szemben hozott büntetőintézkedései keretében függesztette fel a 2007-ben Iránnal kötött fegyverszállítási szerződésének teljesítését. Igor Korotcsenko orosz katonai szakértő azonban emlékeztetett arra, hogy az Sz-300-asokra nem terjedt ki az ENSZ szankció, a szállítások leállítása orosz döntés volt.

Csütörtökön lesz két hete, hogy a perzsa állam atomprogramjának korlátozásáról és nemzetközi ellenőrzéséről az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország, valamint Irán között megszületett a keretegyezmény a svájci Lausanne-ban. A végleges megállapodást június 30-ig tervezik megkötni.

Az egyezség értelmében a nyugati hatalmak enyhítenének az Iránt sújtó nemzetközi szankciókon, ha Teherán ellenőrizhetően csakis békés céllal folytatna atomprogramot.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »