Bajban az MSZP elnöke

Bajban az MSZP elnöke

Leginkább Harangozó Tamás, illetve Molnár Gyula aratott sikert, amikor megyei MSZP-szervezetek a leendő szocialista pártelnök személyéről tartottak informális „szimpátiaszavazást” – tudta meg a Magyar Nemzet. Információik szerint a jelenlegi elnök, Tóbiás József nem szerepelt jól. Csütörtökön ül össze az elnökjelölteket regisztráló bizottság, addigra mindenki azt ígéri, hogy meglesz a szükséges számú támogató aláírása a párttagoktól.

Igen rosszul szerepelt eddig Tóbiás József, az MSZP elnöke azokon az informális szimpátiaszavazásokon, amelyeket a szocialista párt megyei szervezetei tartottak a napokban – értesült a Magyar Nemzet. Információink szerint eddig mindössze néhány helyen, a megyei tisztújítás után rendezték meg a voksolást, hogy a delegáltak elmondhassák véleményüket a párt elnöki posztjáért újrainduló Tóbiás Józsefről, illetve kihívóiról: Szanyi Tiborról, Harangozó Tamásról és Molnár Gyuláról. A legnagyobb megye, ahol eddig szavaztak (éppen tegnap) Borsod-Abaúj-Zemplén volt. A több mint száz ott lévő mind a négy indulóra voksolhatott igennel és nemmel, illetve tartózkodhatott. A Magyar Nemzet úgy tudja, fölényes többséggel Harangozó Tamás és Molnár Gyula „nyerte” a szimpátiaszavazást, mindkettőjük esetében 80 százalék körül, illetve afölött volt a támogató szavazatok száma. Ezzel szemben Tóbiás József támogatóinak aránya egyharmad alatt maradt.

Ez a fajta véleménynyilvánítás egyáltalán nem kötelező, Borsod mellett eddig egyelőre csak két másik, egyébként kisebb megyében, kevesebb résztvevővel éltek a lehetőséggel. Az egyik ilyen Somogy volt, ahol szintén Harangozó Tamás volt a befutó, bár érdemes megjegyezni, hogy testvére, Harangozó Gábor ott a megyei elnök. Komárom-Esztergomban is megkérdezték a megyei delegáltak véleményét, ahol szintén Harangozó Tamás kapta a legtöbb igen szavazatot. Tóbiás József – Miskolchoz hasonlóan – mindkét helyen rossz eredményt ért el.

Hírdetés

A Magyar Nemzet informátorai közül többen is azért nevezték fontosnak ezeket az eredményeket, hiszen a szavazók, vagyis a megyei delegáltak között nagy eséllyel ott ültek a későbbi kongresszusi küldöttek is, akik június végén majd valóban eldöntik az elnöki posztért zajló versenyt. Ráadásul most személyesen megtapasztalhatták, hogy a megyeiek kihez húznak. Mások szerint ugyanakkor ezek az események egyáltalán nem transzparensek, és nem is mérvadók. Forrásaink arra hivatkoztak, hogy egyelőre még a megyék is megosztottak abban, hogy a tisztújításon végül melyik elnökjelöltet támogassák majd, egyelőre az „erőcsoportok felmérik a lehetőségeket és keresik a helyüket”. Vagyis most még egyáltalán nem lehet rálátni arra, hogy bő egy hónap múlva melyik jelölt milyen támogatottsággal áll majd ki a kongresszus elé. Volt, aki azt is megjegyezte, hogy a regionális küldöttértekezletek lesznek a relevánsak, ott ugyanis már tényleg kialakulnak az álláspontok arról, hogy egy-egy megye melyik elnökaspiránst támogatja majd.

Habár lapunk korábban megírta, hogy Tóbiás József és kihívói nem egyenlő feltételekkel láttak neki az elnökjelöltséghez szükséges aláírások összegyűjtéséhez, a jelölőbizottság csütörtöki üléséig várhatóan mindenki készen áll majd. Szanyi Tibor a sajtón keresztül, közleményben jelezte tegnap, hogy átlépte a jelöltséghez szükséges 1500 párttag támogató aláírását jelentő küszöböt. Programját már korábban bemutatta, és közölte, „dögös pártot” szeretne az MSZP-ből.

A Magyar Nemzet megkeresésére Molnár Gyula elmondta, neki is megvannak a szükséges aláírásai. Elnöki elképzelései egy részét már ő is nyilvánosságra hozta, ezt a párt szervezeti ügyeivel kapcsolatos részekkel fogja majd kiegészíteni. Lapunk kérdésére Harangozó Tamás is úgy nyilatkozott, hogy a csütörtöki ülésen leadja a szükséges számú aláírást, illetve a programját is.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »