Bajban a Sziriza

Bajban a Sziriza

Négy nappal a görög választások előtt úgy tűnik, a jobbközép Új Demokrácia egy fél százalékkal ugyan, de megelőzte az augusztus 20-án lemondott Alexisz Ciprasz kormányfő vezette baloldali pártszövetséget, a Szirizát. Közben a volt kormánypártnak nekitámadt kiszakadt frakciója is.

Soha rosszabbkor nem jöhetett Alexisz Ciprasz volt görög miniszterelnök és pártszövetsége, a baloldali Sziriza számára a görög Action 24 TV tegnapi felmérése, amely szerint – közel egy év után – már nem ők vezetik a pártok népszerűségi listáját. Ezek szerint négy nappal az idén másodjára megrendezendő előre hozott választások előtt a jobbközép Új Demokrácia (ND) fél százalékkal megelőzi a most 27 százalékon álló Szirizát. A görög I Kathimerini napilap által is közölt adatok szerint a harmadik helyen a neonáci Arany Hajnal és a szociáldemokrata Paszok áll 6,5-6,5 százalékkal. Utóbbi komoly előretörést érhet el ezzel, mert az ND mellett a válság fő előidézőjeként számon tartott baloldali alakulat korábban a parlamentbe jutás 3 százalékos küszöbén billegett. A közvélemény-kutatás szerint 5-5 százalékkal őket követi az euroszkeptikus, magát szakértői pártnak tituláló To Potami (folyó) és a kommunisták (KKE). A sort a szakadár szirizásokból alakult, egyesek által csak drachmapártnak nevezett Népi

Egység (LAE) követi 3,5 százalékkal. A korábbi kisebbik görög koalíciós partner, a nacionalista ANEL mindössze 2 százalékon áll, és egyre inkább úgy tűnik, nem sok esélye van bejutni a 300 fős parlamentbe.

Hírdetés

A Panajotisz Lafazanisz volt energiaügyi miniszter és Zoi Konsztandopulu volt parlamenti házelnök által fémjelzett LAE szavazói többek szerint komoly hatással lehetnek a vasárnapi választásokra, és ezen múlhat Cipraszék veresége. Korábban sokan úgy sakkoztak, hogy a Sziriza győzelme esetén – a győztesnek járó plusz 50 mandátummal a zsebben – a Paszokkal és a To Potamival köthetnek majd koalíciót. A spekulációkat erősíti, hogy Ciprasz az utolsó tévévitán ugyan az ND-vel kötendő nagykoalíció lehetőségét elvetette, ám mástól nem zárkózott el. Egyre több kiábrándult Sziriza-szimpatizáns véli úgy, hogy a volt kormányfő egy új Paszokot, egy új középbal néppártot építene szövetségéből, a tagság és a jelöltek jelentős része amúgy is onnan érkezett.

Közben Ciprasz egyik vezető tanácsadóját összeférhetetlenséggel vádolta meg a Proto Thema. A legolvasottabb vasárnapi lap szerint Alekosz Flamburarisz építési vállalkozása, a Diatimiszi úgy nyert el 3,9 millió eurós állami koncessziót, hogy ő a régiókoordinációért felelő miniszteri posztot töltötte be. Az ügy azért is lehet kínos Ciprasz számára, mert az évtizedes ND–Paszok-korrupció felszámolásának ígéretével, pártja korrupciómentességének hangoztatásával és az elszámoltatással került kormányra január végén. Flamburarisz tagadta a vádakat, mondván, a koncessziót a cég még 2014 novemberében, a Sziriza kormányra kerülése előtt nyerte el.

A korábban Ciprasz egyik legszorosabb szövetségeseként számon tartott Konsztandopulu is támadásba lendült. A Népi Egység athéni nagygyűlésén arról beszélt, hogy a volt kormányfő és a Sziriza „elárulta a görögök álmait, és (a harmadik, 86 milliárd eurós mentőcsomag elfogadásával) több generációt is odadobott a nemzetközi hitelezőknek”. Mint fogalmazott, ez a szavazás nemcsak az euró vagy drachma, hanem az euró és a demokrácia harca is lesz.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »