Baj van: húsz éve nem emelkedtek ekkorát az árak mint most decemberben

Baj van: húsz éve nem emelkedtek ekkorát az árak mint most decemberben

Utoljára 2004-ben regisztráltak a 2021. decemberihez mérhető fogyasztói áremelkedést Szlovákiában.

Miközben az infláció rekordokat döntöget (a 2021-ben mért 3,2% kilencéves rekord, ehhez képest a pesszimista jóslatok szerint 2022-re akár 5%-ra nőhet az infláció), a fogyasztói árak is példátlan ütemben emelkednek. A vásárlók különösen a tejtermékek és a pékáruk esetében kénytelenek jóval többet fizetni a megszokottnál, ráadásul az infláció miatt pénzük is kevesebbet ér. Egy a JoJTV-nek nyilatkozó bolttulajdonos igen képszerűen írta le a szituációt, mondván, idejét sem tudja, mikor kapott új árut úgy, hogy nem kellett átírnia a termékek árcéduláit.

A nap mint nap érzékelhető drágulást a szlovák statisztikák is megerősítik.

Hírdetés

Jana Morháčová, a Statisztikai Hivatal szóvivője elmondtam, decemberben 5,8%-os általános áremelkedést regisztráltak. Ekkorát 2004 óta nem emelkedtek az árak. A hivatal adatai szerint különösen a dohányáruk, az üzemanyagok és az építőanyagok ára nőtt.

Az élelmiszerek ára még ennél is jobban elszállt, több mint 6%-os drágulást regisztráltak, az étolaj és a hús ára például kiemelkedően nagyot nőtt.

Az illetékesek szerint egyelőre nem látni a folyamat végét. Morháčová a JOJ-nak azt nyilatkozta, az éremelkedés biztosan nem áll meg, a következő hónapok átlagosan 7%-os áremelkedést is hozhatnak. 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »