Baj van a gyerekekkel, kongatják a vészharangot a pszichiáterek

Baj van a gyerekekkel, kongatják a vészharangot a pszichiáterek

Meg kell kongatni a vészharangokat – fogalmazott Pászthy Bea gyermekpszichiáter az InfoRádió Aréna című műsorában annak kapcsán, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) előrejelzése szerint két éven belül 20-ról 50 százalékra nőhet a mentális problémákkal küzdő gyermekek száma.

A Gyermekpszichiátriai Szakmai Kollégium elnöke ismertette, a folyamatra már tíz évvel ezelőtt felhívta a figyelmet a WHO, de szerinte azért helyén kell kezelni ezt a számot.

A gyerekek érintett 20-25 százaléka közül nem mindenki pszichiátriai beteg,

ők mentális problémákkal küzdenek; olyanok is vannak köztük, akik veszélyeztetettek ilyen betegségek szempontjából. „Nagyon fontos kritériumrendszere van annak, hogy kit hívhatunk pszichiátriai betegnek, tartozik hozzá két tünetgyűjtemény is, amely alapján világossá válik, hogy ki az és ki nem” – tette hozzá a szakorvos.

Nő az érintett gyermekek száma és javulnak a vizsgálati módszerek is. Utóbbira egy konkrét példával is élt: körülbelül 15 évvel ezelőtt úgy tartotta a szakma, hogy az autista gyermekek társadalmon belüli aránya 0,5 százalékos, most viszont azt mutatják a számok, hogy 1 százaléknyian vannak. Ez nem azt jelenti, hogy nő az autizmus aránya, hanem csak annyit, hogy

finomodtak a megállapítás módszerei,

és már korábban észrevesznek betegeket. „Ha pedig korán kerül egy gyerek szakellátásba, akkor nagyobb eséllyel csökkennek a tünetei vagy válik teljesen tünetmentessé” – világított rá Pászthy Bea. A szekember kiemelte:
minél korábban, minél kisebb jelek esetén fordulnak a szakellátáshoz a szülők a gyerekek mentális problémáival, annál nagyobb esély van a gyógyulásra, és megelőzhető egy felnőttkorban kibomló pszichiátriai betegség is.

Hírdetés

A hazai számok a szakember elmondása szerint követik a nemzetközi trendeket. Pászthy Bea megerősítette: ezek a betegségek a fejlett, jóléti közösségek, a fogyasztói társadalom sajátosságai.

A mostani tizenévesek a Z generáció, a 1995-2010 között születettek. Ők a digitális nemzedék, akik nagyon mások, mint a korábbi generációk – hangsúlyozta a szakember.

„A Z generáció nagy nehézsége az állandó méregetés, az állandó lájkvadászat. Vannak olyan gyerekek, akik a saját értékességüket úgy mérik, hogy hány lájkot gyűjtöttek. Ha nincs elég, akkor a gyerek boldogtalan, nem megy iskolába, esetleg nem öngyilkossági célú önsértéseket vezet, például vágogatja magát.
Ez a falcolás – és a szülőknek fontos erről tudni -, amikor a gyerek önsértésekkel fejezi ki, hogy valami szomorú, valami boldogtalan, valami kontrollálhatatlan van az életében”
– hívta fel a figyelmet Pászthy Bea.

A Z generáció nehéz helyzetű generáció – tette hozzá. Olyan felgyorsult világ van körülöttük, amivel nagyon nehéz felvenni a versenyt. Ráadásul folyamatos a méregetés és iszonyatosak az elvárások – akár csak azt nézve, hogy például a női testképre vonatkozóan milyen elvárások vannak. „Csontsovány nők reklámoznak mindent a kefírtől az autóig. Akkor vagy kívánatos, akkor vagy elfogadható, akkor vagy érvényes és akkor lehet jó autód, ha így nézel ki.
Sok gyerek küszködik ezzel az elváráshalmazzal és azzal a sok információval, aminek meg kell felelni. Hiszen minden információ egy elváráscsomagot pakol a kamaszok elé”
– magyarázta a gyermekpszichiáter.

Jelentős probléma a Z generációban az anorexia, például egyre több olyan, anorexiára sarkalló weboldal van, amelyet kamaszok tartanak fönn a kortársaiknak. „A vizsgálatok szerint minél több időt töltenek a gyerekek ilyen weboldalakon, annál közelebb kerülnek az evészavarhoz. Ezért
nagyon fontos, hogy mit tart a gyerek önmagáról, a világról, és mit tart elérendő példának, milyen személyiségeket követ az interneten.
“Mielőtt az interjúra jöttem, egy olyan gyerekkel találkoztam, aki az ötödik olyan anorexiás gyerek egy osztályból, akit kezelek. Vagyis nemcsak az interneten találkozhat a fiatal ezzel a témával, hanem egy osztályközösségben is lehet egyfajta “járvány”, divat.

Az még nem anorexia, ha fogyóznak a lányok, de az már igen, ha emellett komoly testsúlycsökkenés és komoly testképzavar (ha egy vékony lány magát még mindig túlsúlyosnak, kövérnek látja) is megjelenik. Ilyen esetekben már gyógyításra van szükség – mondta Pászthy Bea. Hozzátette: különösen a kamaszkorban problémás ez, hiszen a csontok épülése, az agy fejlődése, a belső szervek zavartalan fejlődése miatt a tápanyagbevitelre különösen figyelni kellene.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »