Bagdad elkötelezte magát, hogy véget vet az amerikai csapatok jelenlétének

Bagdad elkötelezte magát, hogy véget vet az amerikai csapatok jelenlétének

2024. 01. 23.

Tekintettel az iraki erők nagy képességeire, az Egyesült Államok vezette katonai koalíció jelenlétét már nem tartják szükségesnek a terrorizmussal kapcsolatos kérdések kezeléséhez.

Az iraki közös hadműveleti parancsnokság (JOC) szóvivője Yahya Rasool dandártábornok vasárnap kijelentette, hogy az iraki kormány eltökélt szándéka, hogy beszüntesse az eredetileg az Iszlám Állam elleni harcra létrehozott, az Egyesült Államok vezette katonai koalícióhoz kötődő külföldi csapatok bevetését.

“Az iraki kormány eltökélt szándéka, hogy véget vessen a külföldi erők bevetésének az országban. Víziótervet dolgozott ki a következő szakaszra, amely magában foglalja az Egyesült Államok vezette koalíció távozását és az azt követő biztonsági és katonai együttműködést szolgáló közös technikai tevékenységeket – mondta Rasool.

Hangsúlyozta továbbá, hogy az Egyesült Államok vezette katonai koalíció jelenlétét Irakban már nem tartják szükségesnek, megjegyezve, hogy az iraki erők képességei elég magasak ahhoz, hogy maguk kezeljék a terrorizmussal kapcsolatos kérdéseket.

Mohammed Shia’ al-Szudáni iraki miniszterelnök csütörtökön megismételte a koalíció távozását.

Hírdetés

“Az Egyesült Államok vezette koalíciós küldetés befejezése Irak biztonsága és stabilitása szempontjából szükséges. Szükséges az Irak és a koalíciós országok közötti konstruktív kétoldalú kapcsolatok megőrzéséhez is” – jelentette ki Sudani a Világgazdasági Fórumon közvetített eseményen. Davosban, Svájcban.

Szudáni következetesen kifejezte azt a vágyát, hogy külföldi csapatok hagyják el Irakot, és az ország törvényt fogadott el a külföldi erők kiutasításáról, miután 2020. január 3-án a bagdadi nemzetközi repülőtér közelében meggyilkolták a legmagasabb iraki és iráni terrorelhárító parancsnokokat egy amerikai dróncsapás során.

Kassem Szulejmani tábornok és Abu Mahdi al-Muhandis, mindketten az Iszlám Állam elleni harc vezető alakjai, mártírhalált haltak a csapásban, ami újabb felhívásokat váltott ki a külföldi erők Irakból való kivonására.

Az amerikai hadsereget október 17. óta folyamatosan támadják Szíriában és Irakban . A több mint 140 hadművelet többségét az Iraki Iszlám Ellenállás, az Iszlám Ellenállás csoportjainak gyűjteménye vette át, amelyek kollektív szárny alatt működnek.

A Pentagon szóvivője, Sabrina Singh a hét elején elismerte, hogy a térségben tartózkodó amerikai erőket 140 alkalommal érte támadás . A csütörtöki sajtótájékoztatón Singh felfedte, hogy a támadások “tartósak és riasztóak”.

Orientalista.hu – Karoly Kuti

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »