Badri 313: A Talibán különleges erői

Badri 313: A Talibán különleges erői

Kabul elfoglalásánál tűnt fel először a médiában a Badri 313 elnevezésű egység, mely alatt a tálibok egy jól képzett alakulatát értik és gyakorlatilag ez számít a Talibán különleges katonai alakulatának.

Az egység elnevezése onnan ered, hogy Mohamed próféta 313 harcosával vett részt 624-ben a badri csatában, ahol jelentős győzelmet aratott egy körülbelül 1000 főből álló ellenséges haderő fölött.

A tálibok a Badri 313-at zászlóalj nagyságú erőként írják le és egyes hírek szerint már Kabul bevétele előtt jelen voltak az afgán fővárosban azért, hogy biztosítsák a tálib erők bevonulását. A főváros bevétele után pedig a rend fenntartásában jutottak fontos szerephez.

Az alakulat modern felszereléssel, többnyire amerikai fegyverzettel rendelkezik, melyek az amerikai egységek által hátrahagyott hadianyagból származik.

.

A Talibán mozgalom már 2016-ban bejelentette, hogy létrehoztak egy különleges egységet, mely abban az időben a ,,Sara Kheta,, (Vörös Csoport) elnevezést kapta. Az akkori információk szerint az egység 300 főből állt, és az afgán nemzeti hadsereg elleni harcokba vetették be őket.

A Washington Post egy 2016 augusztusi cikke szerint a tálibok a Lashkar Gah térségében zajló harcokban is bevetették különleges erőiket, melyek rajtaütéseket és mélységi felderítő feladatokat hajtottak végre. A beszámolók szerint a tálibok ,,különleges alakulatának,, tagjai már akkor modern felszereléssel, köztük éjjellátó eszközökkel rendelkeztek.

Hírdetés

A Talibán mozgalom pakisztáni csoportja már 2014-ben beszámolt arról, hogy több kiképző tábort működtetnek Afganisztán és Pakisztán területén. Az afgán területeken akkoriban a Fayrab körzetben található tábor volt a legjelentősebb, ahol a ,,saját erőkön,, kívül kiképzést biztosítottak az ,,Üzbegisztáni Iszlám Mozgalom,, a Harakat-ul-Mujahedeen és a többnyire pakisztáni területeken működő Lashkar-e Taiba csoportok tagjai számára is.

A másik jelentős táboruk pedig a Samangan körzetben lévő ,,Sar-i-Pul,, tábor volt, melyet csak ,,öngyilkos táborként említettek, hiszen ott készítették fel az öngyilkos merénylőket az afgán nemzeti hadsereg elleni támadásokra. Az ezekben a táborokban kiképzett pakisztáni és afgán tálib erőket akkoriban még ,,Mujahid különleges csoportnak,, nevezték.

Az FDD’s Long War Journal pedig idén augusztusban egy Kunduz bevételéről szóló cikkében tett említést a Talibán különleges erőiről, akik részt vettek a város börtönének elfoglalásában, ahonnan több száz társukat szabadították ki.

2020 áprilisában már ,,Vörös Egységként,, említik a csoportot, mellyel kapcsolatban a tálibok az ,,Al-Emara,, nevű oldalukon egy videót is megosztottak harcosaik kiképzéséről. A Talibán mozgalom szóvivője Zabibullah Mujahid Twitter oldalán is beszámolt erről. A tálibok szóvivője szerint az egységet egy Ammar Ibn Yasser nevű tapasztalt harcosuk képezte ki a ,,Tariq Bin Ziyad,, nevű kiképző táborban, ahol a kiválasztottak a kiképzésen kívül vallási oktatásban is részesülnek.

A Vörös Egység kiképzőtábora az Afganisztán keleti részén található Paktika körzetben található, mely a Talibán mozgalom egyik bástyájának számító ,,Haqqani hálózat,, által ellenőrzött terület. A Long War Journal cikke szerint a tálib ,,különleges harcosok,, az amerikai különleges erők kiképzéséhez hasonló felkészítést kapnak.

Kabul elfoglalása és az Afganisztáni Iszlám Emirátus kikiáltása után azonban valószínűleg még továbbra is fontos szerepet szánnak a tálibok ,,különleges erejének,, melyet az utóbbi időszakban már ,,Badri 313,, néven említenek. Az egység kiképző táborait ellenőrző ún. ,,Haqqani hálózat,, pedig komoly szerephez jut majd a jövőben megalakuló tálib kormányzatban. Hiszen a hálózat vezetőjének neve korábban felmerült, mint lehetséges belügyminiszter-jelölt egy leendő tálib kormányzatban.

Orientalista.hu – Nagy Mihály

Képek: China Military News, Forrás:  Washington Post, FDD’s Long War Journal itt itt és itt.

Sharing is caring!


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »