Babiš cseh kormányfő kiállt Orbán Viktor és Magyarország mellett

Babiš cseh kormányfő kiállt Orbán Viktor és Magyarország mellett

Andrej Babiš cseh kormányfő, az ANO mozgalom elnöke csütörtökön elhatárolódott mozgalma európai parlamenti képviselőinek előző napi szavazásától, amellyel igent mondtak a Sargentini-jelentésre.

A cseh miniszterelnök a Partlamentní Listy című internetes hírportálnak nyilatkozva azt mondta, hogy Magyarország Csehország szövetségese és Orbán Viktor kormánya volt az egyedüli Európában, amely betartotta a korábban meghatározott szabályokat és egyértelműen fellépett az illegális bevándorlás ellen.

Természetesen el kell határolódnom képviselőink szavazásától az Európai Parlamentben, mert Magyarország a szövetségesünk – jelentette ki Babiš. Megjegyezte: a visegrádi csoport segítségével Orbánnal együtt keresztülvitték, hogy ne legyenek kötelező menekültkvóták, hanem csak önkéntes befogadás.

Szerinte az Európai Unió támadásai Lengyelország és Magyarország ellen, amelyekkel azután a parlamentek és a sajtó is foglalkozik, értelmetlenek és negatív hangulatot teremtenek a szervezeten belül ahelyett, hogy az összefogást, az egységet támogatnák.

Hírdetés

– szögezte le a legnagyobb cseh kormánypárt elnöke.

Az ANO a választásokon négy mandátumot szerzett az Európai Parlamentben. A mozgalom színeiben megválasztott három képviselő szerdán igent mondott a Sargentini jelentésre, amely jóváhagyta, hogy az uniós szerződés hetedik cikke alapján eljárás indulhasson Magyarország ellen. Pavel Telička, az EP egyik alelnöke, akit az ANO színeiben választottak meg, de időközben kilépett a mozgalomból, szintén megszavazta a jelentést.

A jóváhagyott javaslat felhívja a figyelmet arra, hogy Magyarországon nagy a kockázata az uniós alapértékek megsértésének – indokolta az ANO európai képviselőinek álláspontját Martina Dlabajová, a Mladá Fronta Dnes című lapnak nyilatkozva. Csehországnak az EP-ben 21 képviselője van, sajtójelentések szerint a szerdai szavazáson húszan vettek részt. Közülük kilencen igent mondtak a jelentésre, egy tartózkodott, és tízen ellene szavaztak. A Sargentini-jelentést támogató csehek között van Miroslav Poche, szociáldemokrata képviselő is, akit pártja a külügyminiszteri tisztségre jelölt, de jelölését az államfő és a kormányfő is elutasította.

MTI

Nyitókép: mti


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »