Babiš beismerte választási vereségét, de nem zárta ki, hogy kormányfői megbízatást kap

Babiš beismerte választási vereségét, de nem zárta ki, hogy kormányfői megbízatást kap

Andrej Babiš cseh kormányfő, az ANO elnöke beismerte mozgalma választási vereségét, gratulált a Spolu (Együtt) koalíciónak a választási győzelemhez, de nem zárta ki, hogy az államfőtől mégis ő kap kormányalakítási megbízatást.

Az MTI tudósítása szerint a kormányfő-pártelnök sajtóértekezleten leszögezte: miután mozgalma, az ANO kapta a legnagyobb támogatást,

nem zárja ki, hogy Milos Zeman őt fogja megbízni kormányalakítással.

Megjegyezte, hogy az ANO 72 mandátumot szerzett, míg a hárompárti Spolu koalíció keretén belül induló Polgári Demokratikus Pártnak, a második legerősebb pártnak, 34 képviselője lesz csak a parlamentben. (Bár az ANO országosan kevesebb szavazatot kapott, mint a Spolu, de a hatályos szabályok szerint a 14 regionális választási körzet adatainak összegzése alapján egy mandátummal több illeti meg.)

A Spolu kormányfőjelöltje a polgári demokraták elnöke, Petr Fiala.

„Ha az elnök engem bíz meg kormányalakítással, akkor a Spolu koalíciót fogom elsőként megszólítani együttműködés céljából”

– jelentette ki Babiš kérdésre válaszolva, egyúttal ismételten kizárta, hogy a kormányalakítási tárgyalásokba bevonja a Kalózpártot.

A kormányfő megerősítette: vasárnap találkozik Zemannal Lányban, és közölte, hogy a kormányalakítási tárgyalások viszont szerdán kezdődnek. További részleteket erről nem mondott.

Hírdetés

Andrej Babiš az ANO választási eredményét „nagyszerűnek” minősítette, mert szerinte az öt pártból álló ellenzéknek egyetlen programja a „Babiš-ellenesség”. Szerinte kormányának nincs miért szégyenkeznie, mert nagyon jó eredményeket ért el.

Kérdésre válaszolva kizárta, hogy a jövőben elfogadná a képviselőházi elnök tisztségét.

„Az én helyem a kormányban van”

– szögezte le, s hangsúlyozta, szerinte neki köszönhető, hogy Csehország az utóbbi években sok mindent elért az Európai Unióban.

A szombaton délután zárult cseh képviselőházi választást a jobboldali, hárompárti Spolu (Együtt) koalíció nyerte Csehországban a szavazatok 27,75 százalékával.

A második helyen az eddig kormányzó centrista ANO végzett 27,17 százalékkal, míg a harmadik hely a szintén jobboldali, kétpárti Polgármesterek-Kalózok koalícióé lett 15,57 százalékkal. Negyedikként bejutott a parlamentbe a Közvetlen Demokrácia Pártja (SPD) 9,58 százalékkal.

A kormánykoalíciós Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD), illetve a kormányt kívülről támogató Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) öt százalékon aluli támogatással kiestek a képviselőházból. Ez az eredmény azt jelenti, hogy 

a kommunisták az 1989-es rendszerváltás óta első ízben nem lesznek jelen a cseh parlamentben. 

A parlamenti felsőházban, a szenátusban a kommunistáknak már nincs szenátoruk. A szociáldemokratáknak három szenátora van.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »