Azt sem tudták a rendőrök, hogy Abdeslamot lőtték le

Salah Abdeslam nagyon lefogyott, ezért nem ismerték fel azonnal a belga rendőrök.

Egy szemtanú és egy temetés: ez segített a belga és francia hatóságoknak abban, hogy kézre kerítsék Salah Abdeslamot, a tavaly novemberi párizsi terrortámadás feltételezett főszervezőjét – írta az elfogás körülményeiről írt hosszabb beszámolójában az Associated Press hírügynökség. A pénteken elfogott 26 éves francia állampolgár – aki kétszer is járt a Keleti környékén – elmúlt négyhavi mozgásáról azonban összességében nem tudni sokat. „Távol vagyunk még attól, hogy összerakjuk a puzzle-t” – mondta ezzel kapcsolatban Frederic Van Leeuw belga ügyész.

Abdeslam szerencséje március 15-én kezdett elfogyni: ekkor kutattak át egy dél-brüsszeli lakást a rendőrök. Mivel hetek óta ki volt kapcsolva az áram és a víz, azt hitték, hogy már lakatlanok a helyiségek, ám amint kinyitották az ajtót, Kalasnyikovval lőttek rájuk. A lakásban tartózkodó két személy a tetőn át szökött meg, ám egy szemtanú látta egyiküket, leírása alapján pedig a fantomképrajzoló olyan arcot rajzolt, amely nagyon hasonlított Abdeslaméra – mondta Molenbeek városrész alpolgármestere, Ahmed El Khannouss. A később átkutatott lakásban Abdeslam DNS-ét is megtalálták, emellett mobilokra is bukkantak, amelyekből kinyerték, kikkel kommunikáltak korábban abból a helyiségből.

Hírdetés

Felismerhetetlenségig lefogyott

A kézre kerítésben nagy segítség volt Salah Abdeslam testvérének, Brahimnak a múlt csütörtöki temetése is. Brahim egyike volt a tavaly novemberi párizsi merénylőknek, holttestét most adták ki a francia hatóságok a családnak. A rendőrök mindenkit átvizsgáltak a temetésen, többeket követtek az eseményt követően – köztük Abid Aberkant is, aki valamilyen rokoni viszonyban van a családdal. Aberkan megfigyelésével vált nyilvánvalóvá a hatóságok számára, hogy Abdeslam Aberkan édesanyjának lakásában bujkál.

Abid Aberkan (balra, sapkában) Brahim Abdeslam 2016. március 17-i, brüsszeli temetésén Fotó: Europress/AFP/Belga/Stringer

Helyi idő szerint péntek hajnali fél ötkor jelentek meg a lakásnál a rendőrök. Egy szemtanú szerint háromnegyedkor Abdeslam kilépett az ajtón, a rendőrök rákiáltottak, hogy álljon meg. Amikor ennek nem tett eleget, lábon lőtték. A rendőrök először nem is tudták, kit kaptak el, a molenbeeki alpolgármester szerint Abdeslam annyira lefogyott a bujkálás hónapjai során, hogy nem ismerték fel azonnal. Egyébként Aberkanék két másik lakását is körbevették ugyanekkor, végül a férfit és még egy személyt is letartóztattak Abdeslammal együtt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »