Azt se tudtuk, miért kapjuk arcunkba a gázt" – így látta egy szurkoló a péntek esti balhét

Azt se tudtuk, miért kapjuk arcunkba a gázt" – így látta egy szurkoló a péntek esti balhét

Olvasónk nem a híradóból értesült arról, hogy „arányos és jogszerű” volt a rendőrök intézkedése a „randalírozó szurkolókkal” szemben. Ő ott volt pénteken a Népligetben, és megírta, hogy élte meg azt az estét. 

Hírdetés

Szeretném megosztani a Magyar-Román találkozó közben történteket az én szemszögemből. Hátha érdekel még valakit olyannak a véleménye is aki a kivetítőnél volt az oszlatás megindulásakor. Egy barátommal mentem ki már este hétre a kivetítőhöz a koncerten hangolódni a szurkolásra. Ahogy sok ezer más drukker is, mi is csak szurkolni mentünk, nem a rendőrökkel harcolni. A meccs kezdetéig a Körutat lezárták így nyugodtan tudtunk a kivetítő elé jutni. 
 
A mérkőzés előtti balhét nem láttuk. Félidőben viszont bekövetkezett az, amire lehetett számítani. Az a pár ezer ember aki addig tömegben szurkolt, megindult a Körút felé ahol a forgalmat feltartva kezdtek átkelni tömegesen a túloldalra. Úgy gondolom erre lehetett volna annyival felkészülni, hogy arra a negyedórára lezárják az utat, ahogy azt még meccs előtt meg is tették.
 
Természetesen durrantak a petárdák és megvolt a szokásos szurkolási hangulat is, de az Árpád-híd irányába akkor már teljesen elálltak a forgalmat a szurkolók. A második félidő elején a rendezők kérték, hogy mindenki jöjjön vissza a kivetítő elé. Az emberek el is indultak, ekkor jöttek elő hirtelen a rohamrendőrök a Körútra merőleges mellékutcából és elkezdték leszorítani az útról a szurkolókat a liget és az addigra már szinte teljes létszámú szurkoló tömeg felé. Pár balhés arc ekkor kezdte el dobálni a rendőröket, de ők is szaladtak vissza a Planetárium elé. Én és haverom bementünk a tömegbe. Teljesen biztos voltam benne, hogy ezzel az ügy el is van intézve. Elvégre aki kint balhézik, azt majd a rendőrök lefújják, elviszik stb. De a bejelentett rendezvényen mi végignézhetjük a meccset.

Fejvesztve menekültünk

A tömeg addigra már javában nézte a félidőt nagy részük arról se tudott, hogy összetűzése volt egy kisebb csoportnak a rendőrökkel. Akkor kezdték el kérdezgetni egymástól, hogy mi lehet, mikor elkezdte a szél befújni a könnygázt a tömegbe. Mindenki tüsszögött és könnyezett de folytatódott a szurkolás. Ekkor láttam, hogy fölénk lőnek be valamit. Először tűzijátéknak néztem, majd, mikor leesett, jöttem rá, hogy ez a több darabra széthulló könnygázgránát volt. Az amúgy teljesen a meccsre koncentráló tömeg közepébe lőtték be a könnygázt. Ekkor pánik tört ki, és az emberek egymást taposva indultak meg be a Népliget belseje felé. Többen a földre estek. És, ha nincs olyan összetartás, a szurkolók között, hogy a földre eső embert azonnal körbeveszik és megakadályozzák, hogy valaki rájuk lépjen, akkor könnyen történhetett volna súlyos sérülés, netán tragédia is. A tömegben nagyon sok nő és több gyerek is volt. Mindenfajta felszólítás és jelzés nélkül oszlattak fel egy bejelentett rendezvényt, a rendbontókat pedig a békés tömegre tolták rá. Több gyereket és fiatal lányt láttunk fuldokolni a gáztól. Ilyet utoljára 2006 környékén tapasztalhattunk.
 
A nagy többség fejvesztve elmenekült. Legtöbben azt se tudták, miért kaptak arcukba gázt, hiszen azt a 20-30 főt leszámítva a többi sok ezer ember a meccset nézte.

Szurkolóknak nem jár

Felháborító, hogy erről szó sem esik, a média csak a balhés arcokat mutatja és a törés-zúzást. Valamint a szegény rendőröket sajnáltatják akiket „mindenhonnan támadtak”. 
 
Ha nem vernek szét indokolatlanul és brutálisan egy bejelentett és alapvetően békés szurkolói rendezvényt, akkor biztos vagyok benne, hogy kevesebb pusztítás is lett volna. Eddig is azt tapasztalhattuk, hogy az ilyen kritikus meccseken a rendőrök nagyon visszafogottak voltak, és csak végső esetben kezdtek fújni vagy kiszorítani. Nem is volt már évek óta rendőrautó gyújtogatás, és ilyen mértékű utcai összecsapás.
 
 És, ha már a migránsokról is gyakran esik szó. Érthető és teljesen korrekt hozzáállás, hogy nőkkel, gyerekekkel érkező feldühödött bevándorlókkal szemben a magyar rendőrség nem alkalmaz könnygázt. Úgy látszik, ez már nem igaz ha hasonló összetételű magyar szurkoló tömegről van szó…
 
Egy szurkoló, aki csak szurkolni szeretett volna


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »