Azt hitték, hogy egy furcsa, rejtőzködő lényre bukkantak Ausztráliában

Azt hitték, hogy egy furcsa, rejtőzködő lényre bukkantak Ausztráliában

Elbarangolt a Baarack becenévre hallgató kos Ausztráliában és emiatt többszörösen „kihagyta” a kötelező, éves birkanyírást.

A kóborlás következménye azonban majdnem végzetes lett: a súlyos gyapjúcsomók részben elrejtették az arcát, és annak súlya annyira lehúzta az állat alsó szemhéját, hogy a szemébe por és pollenek kerültek – írja az Origo.

A kos azonban szerencsésen megkerült és „fazonírozták” a gyapját.

A háziasított juhokat általában évente nyírják, hogy kordában tartsák a gyapjukat. Egy Baarack névre hallgató kos azonban évekre elbarangolt az ausztráliai Victoria állam egyik állami erdőjében és emiatt „kihagyta” ezt az igen fontos procedúrát. A merinó juhra mintegy 35 kilogrammnyi „plusz” gyapjú nőtt.

Évek óta nem nyírták az állatot, ezért a gyapja sűrű, óriási tömeggé nőtt,

Hírdetés

mire befogták és bekerült a Lancefield-i Edgar Mission Farm Sanctuary menhelyre, ahová a megmentett haszonállatok kerülnek – árulta el a nonprofit szervezet a LiveScience online tudományos portálnak.

Amikor a juh állt, akkor csak a patái és az alsó lábszárának egy kis része látszott belőle, de amikor lefeküdt, a lábai teljesen eltűntek. Baarack a szervezet menhelyén azonban végre megszabadulhatott súlyos, gyapjas terhétől, amely a szakemberek szerint körülbelül akkora volt, mint egy 10 éves gyerek.

A gyapjú alatt szennyeződést, gallyakat és rovarokat is találtak. A feje körüli gyapjúterhelés olyan súlyosnak bizonyult, hogy részben elrejtette az arcát, és annak a súlya úgy meghúzta az alsó szemhéját, hogy a szemébe por és pollenek kerültek.

A misszió képviselője szerint az egyik szemében fájdalmas fekély keletkezett a beragadt fűmag miatt.

Az észak-dakotai Állami Egyetem már többször figyelmeztetett arra, hogy a benőtt gyapjú egészségügyi veszélyeket jelenthet a juhok számára, hajlamosítva az állatokat a sérülésekre és fertőzésekre, gátolva az állatok testhőmérséklet-szabályozási képességét.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »