Azt hiszed, hogy Franciaország ma nem gyarmattartó? Tévedsz!

A napnál is világosabb, csak hivatalosan Brüsszel sem meri beismerni, az illegális migráció legfőbb oka a volt gyarmatok függésben tartása, sarcolása, szabadrablása. E téren Franciaország, a liberális mintaország, éllovasnak számít. Noha a francia gyarmatbirodalom papíron már csaknem hat évtizede felbomlott, Párizs a mai napig kvázi gyarmati sorban tart tizennégy, a migráció szempontjából kulcsfontosságú afrikai országot…

(Benin, Burkina Faso, Bissau-Guinea, Elefántcsontpart, Mali, Nigéria, Szenegál, Togo, Kamerun, Közép-afrikai Köztársaság, Csád, Kongói Köztársaság, Egyenlítői-Guinea és Gabon).

Hírdetés

Ráadásul ezek közül öt ország a Száhel- övezetben fekszik, és ők alkotják a legnagyobb migráns kibocsátó régiót. Franciaország csak papíron ismerte el gyarmatai függetlenségét. Gazdasági és politikai erőfölényével visszaélve együttműködési megállapodást, vagy más néven gyarmati paktumot íratott alá velük, amelyet a franciák elme háborodott módon egyfajta kötelező szolidaritásnak titulálnak. A máig érvényben lévő megállapodások értelmében nem elég, hogy az oktatás és a közigazgatás nyelve a francia maradt, de az anyaország politikailag, katonailag és gazdaságilag is megőrizte gyámságát.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »