Azt beszélik: Orbán személyesen közölte Vonával, hogy tönkreteszi

Azt beszélik: Orbán személyesen közölte Vonával, hogy tönkreteszi

Terjedelmes cikket közölt „Hogyan lett a Jobbik veszélyes Orbánra” címmel az osztrák Die Presse. A német nyelvű sajtóban az utóbbi hetekben több hasonló témájú cikk is született a Jobbikkal és a néppártosodásával kapcsolatban. 

Jobbik, mint kormányváltó erő

Boris Kalnoky emlékeztetett rá, hogy a Jobbik 2006-ban egy „paramilitáris szervezettel rendelkező” (a Magyar Gárda hagyományőrző mozgalomra utalt – szerk.), jobboldali radikális csoportosulásként került a címlapokra, mostanra azonban úgy viselkedik, mint „ártatlan áldozati bárány a demokrácia oltárán”.

A 2014-es választások óta két dolog történt, ami meghatározza a mai politikai helyzetet. Egyrészt Orbán Viktor összeveszett Simicska Lajossal, aki kiépítette a Fidesz gazdasági hátterét. Másrészt Vona Gábor elhatározta, hogy középre, vagyis mérsékelt, modern, konzervatív, de nem rasszista irányba manőverezi pártját. Kalnoky szerint a két történés összefügg a Jobbik néppártosodásával. Felidézte, hogy Simicska nyíltan kimondta: a Jobbikra fog szavazni. A párt a második legnagyobb politikai erővé vált, miközben a nagyvállalkozó médiája széles teret ad neki.

Fordulat 

Ugyanakkor Kalnoky azt is megjegyezte: a Jobbik stagnál a felméréseken. Szerinte a „jobboldali, rasszista bázis nem tud megbarátkozni az új kurzussal”. 

Figyelemreméltó fordulatot jelent azonban, hogy a baloldaliak és a liberálisok a jobboldali radikális választói bázisa ellenére hirtelen a Jobbikban látják azt az erőt, ami leválthatja Orbán Viktort.

A Fidesz képviselői ezért rasszista Jobbik-idézetekkel árasztják el az újságírókat, ám őket jobban érdekli a Jobbik, mint kormányváltó erő.

Orbán legyőzésének forgatókönyve

Hírdetés

Kalnoky azt írta: a dramaturgia szerint minden ellenzéki pártnak taktikusan össze kellene fognia Orbán ellen. Hozzátette: Török Gábor politikai elemző lát ebben potenciált.

Ha a Jobbik és a balliberális erők nem kötnek szövetséget a jövő évi választásokra, de arra biztatják a szavazóikat, hogy mindenhol a legesélyesebb ellenzéki jelöltre szavazzanak, elég mandátumot szerezhetnek egyéniben, hogy megakadályozzanak egy újabb Fidesz-többséget.

Kalnoky arra is felhívta a figyelmet: a gond az, hogy a baloldal, a liberálisok és a Jobbik sosem fognak tudni egymással együtt kormányozni. A töredezett balliberális oldalon jobban utálják egymást, mint Orbánt, és nem illenek össze a Jobbikkal. „Ha Orbán megy, jön a káosz” – tette hozzá.

Össztűz Vonára

Ennek ellenére a fenti forgatókönyv veszélyt jelent Orbánra, a kormányközeli média pedig szisztematikusan sározza be Vona Gábort. Kalnoky felidézte: a Jobbik elnökéről azt híresztelték, hogy homoszexuális, szedi a szemöldökét, Orbán zsúrpubinak nevezte Vonát és gárdáját („szemben az olyan valódi férfiakkal, mint ő”), Kovács Béla jobbikos EP-képviselőt a kampányidőszakhoz illeszkedve pedig kémkedéssel vádolják, miután évekig húzódott az ügye.

Benyújtották a számlát

Kalnoky arról is beszámolt, hogy a Jobbik közben agresszív plakátkampányba kezdett Simicska Lajos hirdetési felületein, „Ti dolgoztok, ők lopnak szlogennel. A plakátokon Orbánt és bizalmasait maffiózókként ábrázolták. A kormány válaszul azzal vádolta meg a Jobbikot, hogy Simicska a piaci ár alatt adta nekik a plakáthelyeit, ami illegális kampányfinanszírozásnak minősül. Meg is jött a számla a hatóságoktól (utalt a Fidesz által kézi vezérelt ÁSZ-vizsgálatra – szerk.): a Jobbiknak 2,2 millió eurót kell fizetnie és állami támogatás megvonására is számíthat.

Nem félnek Orbántól

Vona Gábor arról beszélt: pénz nélkül megkérdőjeleződik a Jobbik részvétele a 2018-as választásokon, egy tévéinterjúban pedig belenézett a kamerába, és kijelentette, hogy nem félnek Orbántól.

Kalnoky azt is tudni véli:

Budapesten azt beszélik, Orbán személyesen mondta azt Vonának, hogy ki fogja csinálni.

A Die Pressében megjelent cikke végén azt írta: a Fidesz minden felmérésen magasan vezet, „újabb kétharmadra is esély van”. A Republikon Intézet legfrissebb közvélemény-kutatási eredménye szerint 57 százalékon állnak a kormánypártok a biztos szavazók között, a Jobbik viszont az elmúlt hónapban két százalékot vesztett, és 13 százalékon áll.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »