Azonosították az "orosz Trump-aktát" összefércelő egykori titkosügynököt – nem lennénk a helyében

A brit külső hírszerzés egyik volt tisztje, a BBC és több más brit hírportál szerdán késő este közölt értesülése szerint Christopher Steele állította össze azt a dossziét, amely a jövő héten hivatalba lépő új amerikai elnökről, Donald Trumpról Oroszország birtokában lévő állítólagos kompromittáló adatokat tartalmazza – az illető egyes értesülések szerint elmenekült angliai otthonából.

Értesülések szerint a 35 oldalas jelentést Christopher Steele, a Secret Intelligence Service – közismert nevén az MI6 – egykori alkalmazottja készítette – egyes amerikai hírforrások már hónapok óta tudtak a dosszié létezésről, és arról, hogy egy volt hírszerzőtől származik, a férfi nemzetiségét és kilétét azonban nem fedték fel.

A nyilvánosságra került adatok szerint az 52 éves Steele az 1990-es években Moszkvában dolgozott az MI6 hírszerzőjeként. Később kilépett a brit titkosszolgálat kötelékéből, és társalapítóként létrehozta az Orbis Business Intelligence Ltd. nevű, magát üzleti hírszerzési vállalkozásként meghatározó, több más egykori brit hírszerzőtiszt által irányított magáncéget.

Hírdetés

A The Daily Telegraph című brit konzervatív napilap online kiadásának értesülése szerint a volt hírszerzőt hideg zuhanyként érte az, hogy a dossziéről kedden beszámoló CNN amerikai hírtelevízió felfedte nemzetiségét, nevének szerdai nyilvánosságra kerülése előtt pedig “menekülésszerűen távozott” a dél-angliai Surrey megyében lévő otthonából, mivel félti saját és családjának biztonságát.

A lap szerint Steele-t egy meg nem nevezett washingtoni cég bízta meg azzal, hogy gyűjtsön információkat Trump oroszországi kapcsolatairól. Az adatgyűjtést először az amerikai Republikánus Párt Trump-ellenes szárnyának tagjai, majd a demokraták finanszírozták. A The Daily Telegraph szerint Steele megosztotta összegyűjtött értesüléseit az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodával (FBI) is.

Az Orbis Business Intelligence Ltd.-t társigazgatója az 58 éves Christopher Burrows – jelentette a The Wall Street Journal. Az amerikai napilap szerdán telefonon elérte a férfit, aki közölte: nem erősíti meg, de nem is cáfolja, hogy Steele állította össze a jelentéssorozatot.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »