Azonosították az Árpád-háziak DNS-ét

Azonosították az Árpád-háziak DNS-ét

Azonosította az Árpád-ház férfi tagjaira jellemző DNS-t III. Béla király csontmaradványaiból az Országos Onkológiai Intézet vezette nemzetközi kutatócsoport – adta hírül a magyaridok.hu.

A Magyar Időknek nyilatkozva Kásler Miklós professzor elmondta, hogy vizsgálataik alapján az Árpád-ház tagjai egészen biztosan eurázsiai, nem pedig finnugor eredetűek.

2013-ban Erdő Péter bíboros hozzájárulásával és a magyar kormány pénzügyi támogatásával kutatásokba kezdhetett az Országos Onkológiai Intézet (OOI) vezette kutatócsoport. A kutatók a Mátyás-templomban található emberi maradványokat vizsgálták meg.

Kásler Miklós, az OOI vezetője elmondta, hogy az elsődleges cél az Árád-ház tagjaira jellemző DNS-szakasz meghatározása volt.

Kásler professzor 2014 márciusában vett mintát a korábban már meglehetősen nagy szakmai egyetértéssel III. Bélaként meghatározott férficsontváz, illetve a székesfehérvári kriptában eredetileg a balján nyugvó felesége, Châtillon Anna csontmaradványaiból.

Az elsődleges cél annak a DNS-szakasznak a meghatározása volt, amely az Árpád-ház tagjaira volt jellemző. A királyné DNS-ének vizsgálata pedig azért volt fontos, mert így a többi maradvány esetében meg lehet állapítani, hogy az illető felmenője vagy leszármazottja volt-e III. Bélának.

A kutatásban, mely nemzetközi összefogással folyt, részt vettek a göttingeni egyetem világszerte elismert szakértői is, így az eredmények Kásler Miklós szerint megkérdőjelezhetetlenek.

A kutatócsoport sikeresen definiálta III. Béla király apai ági (Y-kromoszomális) profilját, amely hivatkozásként szolgálhat az Árpád-dinasztia további maradványainak és vitatott élő leszármazottainak azonosításához.

Hírdetés

Ez annyit jelent, hogy például az Egresen most feltárt sírból kiemelt maradványról meg lehet majd állapítani, hogy az Árpád-házhoz tartozik-e. Ha igen, akkor abban is biztosak lehetünk, hogy a csontok csak II. András maradványai lehetnek, mert több Árpád-házit ott nem temettek el.

Ugyanakkor megerősítést vagy cáfolatot nyerhetne az a feltevés is, amely szerint I. Béla fiának, I. Géza királynak a sírjára lelhettek-e rá váci régészek több mint két évvel ezelőtt.

A szakértők a királyi pár maradványain kívül még 9 a székesfehérvári bazilikából származó csontvázat vizsgáltak meg, de csak kettő esetében bizonyították, hogy biztosan Árpád-házik. Az egyik III. Béláé, a másik pedig egy olyan férfié, aki eredetileg III. Béla közelében feküdt.

Biztosan nem finnugor eredetűek

Kásler professzor a Magyar Időknek elmondta azt is, hogy vizsgálataik alapján a két királyi maradvány az R1a haplocsoportba tartozik, ami azt jelenti, hogy az Árpád-ház tagjai egészen biztosan eurázsiai, nem pedig finnugor eredetűek.

Ezt az eredetet erősítik meg III. Béla testi jegyei is. A morfológiai megfelelések is megerősítették ugyanis, hogy III. Béla 190 centiméternél is magasabb, erős testalkatú férfi volt, csontjai is robusztusak. A leírások alapján a család több férfi tagja is hasonló alkatú volt, ami szintén megerősíti a Turul-dinasztia eurázsiai eredetét.

Hozzátette: az értékelés természetesen a történészek és a régészek feladata, de nekik kötelességük ezekkel az adatokkal is foglalkozni.

– fogalmazott Kásler.

magyaridok.hu

Nyitókép: hirado.hu


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »