Azonosította az amerikai hírszerzés az orosz hackereket

Az amerikai hírszerzés azonosította azokat az orosz ügynököket, akik továbbították a demokrata párti politikusoktól számítógépes támadással megszerzett adatokat a WikiLeaks kiszivárogtató portálnak az amerikai sajtó pénteken közölt értesülései szerint.

Az NBC televízió, a CNN hírtelevízió, valamint a The Washington Post hírszerzési forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a hírszerzés azonosította azokat az orosz ügynököket, akik részt vettek a Demokrata Párt számítógépes rendszereinek megtámadásában, adatokat loptak el és továbbítottak a WikiLeaks portálnak, hogy ezáltal megpróbálják befolyásolni a választókat. Az ügynökök nevét nem hozták nyilvánosságra, de a sajtóhírek szerint a csütörtök este Barack Obama elnöknek átadott hírszerzési elemzés pontosan beszámol nevekről, helyszínekről és műveletekről.

Az NBC televízió szerint a feltételezett orosz hackertámadások nemcsak a Demokrata Párt vezető testülete, az országos bizottság ellen irányultak, hanem célkeresztben volt a Fehér Ház, a külügyminisztérium, a vezérkari főnökök egyesített bizottsága és nagy amerikai vállalatok egész sora is. James Clapper, az országos hírszerzés igazgatója, John Brennan, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója és James Comey, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vezetője pénteken tájékoztatja Donald Trump megválasztott elnököt.

A hírszerzési tájékoztató nem titkosított részét várhatóan jövő héten hozzák nyilvánosságra.

Az egyelőre részleteiben még nem ismert hírszerzési dossziéról nyilatkozott Joe Biden alelnök is a PBS közszolgálati televíziónak. A csütörtökön este sugárzott interjúban Biden arról beszélt: a hírszerzési jelentések egyértelműen megerősítették, hogy Oroszország megpróbálta „diszkreditálni az Egyesült Államok választási folyamatát”, szisztematikusan aláásva Hillary Clinton esélyeit. Biden bírálta Trumpot, mert szerinte a megválasztott elnök figyelmen kívül hagyta a számítógépes támadásokról szóló hírszerzési jelentéseket.

Hírdetés

Obama kiutasított 35 orosz diplomatát

Korábban Barack Obama szankciókat rendelt el orosz személyek és intézmények ellen az orosz hackertámadások miatt, és kiutasított 35 orosz diplomatát; családtagokkal együtt összesen 96 orosznak kell elhagynia az országot.

Washington szerint az orosz civil és katonai hírszerzés próbálta feltörni az amerikai választásokkal kapcsolatban álló számítógépeket és hálózatokat. Az FBI a nagyszabású hackertámadásnak a Grizzly Steppe nevet adta, ami utalás az akcióban részt vevő, napjaink két leghírhedtebb hackercsoportjára, amely Fancy Bear és Cozy Bear néven ismert.

Moszkva pedig gesztust tett

Bár az orosz külügyminisztérium válaszlépésként ugyanennyi Oroszországban dolgozó amerikai diplomata kiutasítására tett javaslatot Putyinnak, az orosz elnök azonban úgy döntött, hogy senkit sem utasít ki megtorlásul az amerikai intézkedés miatt. Mi több, meghívta az Oroszországba akkreditált amerikai diplomaták összes gyermekét a Kremlben rendezendő újévi és (ortodox) karácsonyi ünnepségre.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »