Azonosította a belga rendőrség a brüsszeli kettősgyilkosság elkövetőjét

Azonosította a belga rendőrség a brüsszeli kettősgyilkosság elkövetőjét

Egy vélhetően tuniszi gyökerekkel rendelkező 45 éves férfi, bizonyos Abdeszalam L. követhette el hétfőn este azt a Brüsszel belvárosában történt kettősgyilkosságot, amelyre hivatkozva a városban a legmagasabb – négyes szintre – emelték a terrorkészültséget – jelentette a TASR hírügynökség a belga ügyészség közlésére hivatkozva. A támadót egyelőre nem sikerült kézre keríteni. A támadást több magasrangú európai vezető, köztük Fülöp, a belga uralkodó és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, valamint a belgiumi Moszlim Tanács is elítélte.

A támadásban két ember, két svéd állampolgár vesztette életét, feltehetően mindketten fociszurkolók lehettek. A történtek után a helyi sajtóban amatőr felvételek jelentek meg, amelyeken egy narancssárga ruhákba öltözött, elektromos rollerral érkezett férfit lehet látni, ahogy több lövést is lead egy állomás közelében puskájából – írta az MTI.

Az interneten megjelent egy videófelvétel is az állítólagos elkövetőtől. „Nevem Abdesalem Al Guilani és Allah harcosa vagyok. Az Iszlám Államtól (dzsihadista szervezet) vagyok. Szeretjük, akik szeretnek minket, és gyűlöljük, akik gyűlölnek minket. A vallásunkért élünk és azért is halunk meg. Alhamdullilah. Testvéretek a muszlimok nevében állt bosszút. Három svédet öltem meg eddig. Alhamdullilah. Igen, három svédet” – hangoztatta a férfi a felvételen.

Hírdetés

Ilse Vande Keere rendőrségi szóvivő korábban közölte, hogy a hatóságok gyorsan kiérkeztek a helyszínre és haladéktalanul lezárták a környéket. A lövöldözés körülményeiről nem mondott részleteket.

A belga hírügynökség szerint egyelőre nem volt őrizetbe vétel az ügyben. Annelies Verlinden belügyminiszter bejelentett, hogy hajtóvadászatot indítottak az elkövető kézre kerítése érdekében.

Több európai országban is fokozott készenlétben vannak a hatóságok az izraeli események miatt. Ugyanakkor a belga fővárosban az utóbbi időben nemzetközi kábítószerkereskedelemhez köthető több erőszakcselekmény is történt.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »