Azonnal hazaküldték a zólyomi üzletben balhézó amerikai katonákat, de az eset a szélsőségesek malmára hajtja a vizet

Azonnal hazaküldték a zólyomi üzletben balhézó amerikai katonákat, de az eset a szélsőségesek malmára hajtja a vizet

Azonnal hazaküldték a zólyomi üzletben balhézó amerikai katonákat, de az eset a szélsőségesek malmára hajtja a vizet Mészáros Richárd2023. 05. 25., cs – 20:31

„Az amerikai hadsereg tagjai közötti szóváltás a zólyomi élelmiszerboltban a szlovák rendőrséggel és nyilvánossággal szembeni tiszteletlenség megbocsáthatatlan megnyilvánulása volt” – közölte az amerikai nagykövetség a vasárnap esti incidensre reagálva.

A külképviselet közleményében kiemeli, két amerikai katona került összetűzésbe, nem történt anyagi kár, és néhány amerikain kívül senki más nem kapcsolódott be a konfliktusba. „A szlovák törvényeknek megfelelően a rendőrség rövid időre őrizetbe vette a katonákat, úgy döntött, nem emel vádat, és szabadon engedte őket” – áll a tájékoztatásban.

A Denník N értesülései szerint vasárnap este a Billa üzletlánc zólyomi boltjában alakult ki nézeteltérés két ittas személy között, akik a lesti (Lešť) katonai bázison teljesítettek szolgálatot. Az esetre a katonák szabadnapján került sor, fizikai támadásig nem fajult a dolog, de az agresszív szóváltásra felfigyeltek az üzlet dolgozói, akik értesítették a rendőrséget.

„Megbocsáthatatlan”

Mária Precner, a védelmi minisztérium kommunikációs osztályának munkatársa a TASR hírügynökségnek megerősítette, veszekedésre került sor, de nem veszélyeztették a nyilvánosságot és anyagi kár sem keletkezett. „Ennek ellenére azonban azt tapasztaljuk, az egész ügyet szándékosan igyekeznek felfújni. Az amerikai féllel egyeztetünk az intézkedésekről, hogy ne ismétlődjön meg az eset, ez ugyanis rossz fényt vet mindarra a jóra, amit szövetségesünk a közös védelmünkért tesz” – hangsúlyozta Precner.

Hírdetés

A nagykövetség elítélte a kiküldött katonák „megbocsáthatatlan viselkedését”, s bejelentette, már visszahívták őket a szlovákiai bevetésükről, valamint további fegyelmi intézkedések várnak rájuk. „Az Egyesült Államok tiszteletben tartja a jogállamiságot Szlovákiában, és a szlovák rendőrségre bízzuk, hogy nyilatkozzon az esettel kapcsolatban” – olvasható a közösségi oldalon közzétett állásfoglalásban.

Amerikai veszély

A zólyomi esetet szinte azonnal felkapták a dezinformációs portálok, valamint a Smer, Republika és az SNS is riogatásra használta az ügyet. Milan Uhrík, a Republika európai parlamenti képviselője a Facebook- oldalán arról írt, az „amerikai katonák ismét támadtak”, majd hozzátette, a helyszínen vannak és kamerával rögzítik az eseményeket, s „ezt nem hallgatják el”. Az SNS alelnöke a párt weboldalán azt írta: „Nem az oroszok fenyegetnek bennünket, hanem az agresszív, részeg amerikai katonák és az uraik a Globsec-en”. „Agresszív amerikai katonák, akiket nemcsak az alkohol, hanem a jelek szerint a védelmi megállapodás szerinti státuszukból fakadó érinthetetlenség is megerősített, randalíroztak egy boltban Zólyomban, és még a riasztott rendőrökkel szemben is agresszívan viselkedtek. Ez valóban megtörtént, és a kormánynak a legkisebb problémája sincs vele! Ellenkezőleg, a kormány korlátozni és zaklatni fogja a szlovák állampolgárokat, mert a Globsec civil szervezet egy rendezvényt szervez, ahová ezek az agresszív és részeg szélhámosok urai jönnek” – írják az uszító szövegben, melyben többek között azt kifogásolják, a biztonságpolitikai konferencia idejére átmenetileg visszaállítják a határellenőrzést.

Megosztás

A szélsőségesek tevékenységére kitért az amerikai diplomácia is. „Sajnálatos, hogy egyesek megpróbálják ezt az eseményt arra használni, hogy megosztják országainkat és becsméreljék az amerikai katonákat, akik azért jöttek, hogy segítsék és támogassák Szlovákiát, a szövetségesünket a szomszédos Ukrajna elleni brutális orosz invázió pillanatától. Szlovákia már három évtizede a barátunk és a szövetségesünk, mi mindig mellettük fogunk állni partnerségben és együttműködésben” – zárta a külképviselet.

A kormány rövid bejegyzésben reagált a nagykövetség bejelentésére: „Az egyéni kudarcok az élet része. Az a fontos, hogy az intézmények hogyan kezelik őket és miként vannak beállítva a folyamatok, hogy a hasonló kudarcokat tárgyilagosan tudják megoldani. Épp ez történt ebben az esetben”.

Andrej Stančík (Demokraták) volt külügyi államtitkár szarkasztikus megjegyzést fűzött a témához: „Két ittas amerikai katona, akik senkit nem bántottak, elhagyja Szlovákiát és fegyelmi eljárás indítanak ellenük az amerikaiak. A szélsőségeseket a parlamentben, akik hazudnak, félrevezetnek és ártanak a nemzeti érdekeknek, még senki nem büntette meg”.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »