Azonnal, de azonnal..!

Fidesz: Meddig vezethetik még a szervezett bűnözést tétován tűrő személyek Szeged városát? MSZP: Mi folyik a Belügyminisztériumban? LMP: Bevándorlási szervezet a magyar kormány, – indít-e vizsgálatot a legfőbb ügyész? KDNP: Megújult a Váci Dunakanyar Színház!

Ami megtörténhet, az meg is történik. Mert hiába bölcs dolog előrenézni, ha nehéz messzebbre tekinteni, mint ameddig ellátni. Megbecsülni, s ha kell dicsérni mások kiválóságát fölöttébb nem könnyű. Kiváltképp a parlamentben! Szerényen stilizálva, a bekiabálásokat mellőzve ”közvetítjük” az azonnali kérdések óráján elhangzott hét eleji szónoklatokat.

Ami megtörténhet, az meg is történik. Mert hiába bölcs dolog előrenézni, ha nehéz messzebbre tekinteni, mint ameddig ellátni. Megbecsülni, s ha kell dicsérni mások kiválóságát fölöttébb nem könnyű. Kiváltképp a parlamentben! Szerényen stilizálva, a bekiabálásokat mellőzve ”közvetítjük” az azonnali kérdések óráján elhangzott hét eleji szónoklatokat.

Ami megtörténhet, az meg is történik. Mert hiába bölcs dolog előrenézni, ha nehéz messzebbre tekinteni, mint ameddig ellátni. Megbecsülni, s ha kell dicsérni mások kiválóságát fölöttébb nem könnyű. Kiváltképp a parlamentben! Szerényen stilizálva, a bekiabálásokat mellőzve ”közvetítjük” az azonnali kérdések óráján elhangzott hét eleji szónoklatokat.

Meddig vezethetik még a szervezett bűnözést tétován tűrő személyek Szeged városát?

VITÁNYI ISTVÁN, (Fidesz): – Államtitkár Úr! Ahogy az elmúlt évek során megszokhattuk, sorra buktak ki a szocialista városvezetés tevékenységéhez fűződő csontvázak Szeged városában. Elég, ha csak a Szegedi Közlekedési Kft. korábbi vezetőjének, az önkormányzat címzetes főjegyzőjének, valamint Botka László alpolgármesterének és kabinetfőnökének elítélésére gondolunk, amikor felidézzük magunkban a VIP parkolóbérletek helyi ismeretségi alapon történő mutyizását.

– De nem szabad megfeledkeznünk egy másik kirívó botrányról sem, mégpedig a Szeviép-ügyről. A szoclib városvezetés, élén Botka Lászlóval, szándékos vagy gondatlan hozzáállásának köszönhetően szervezett bűnözői körök vették át Szeged irányítását. A városvezetés szemet huny afelett, hogy a térség legjelentősebb építőipari vállalkozása nem fizette ki az alvállalkozóit. A járásbíróság első fokon csődbűncselekmény bűntettében bűnösnek találta a cég három vezetőjét. A vádiratból megismerhető, hogy a vezetők a céget egyfajta pénzügyi intézményként használva, a társasági jegyzett tőkét többszörösen meghaladó, milliárdos nagyságrendű kölcsönöket nyújtottak, majd a fizetési igényeknek eleget nem téve súlyos károkat okoztak a hitelezőiknek. Az egyik Szeviép-kölcsönt kapott cég a Biztonsági Üzem Kft., amelynek az adott időszakban az a férfi volt az ügyvezetője, aki jelenleg a szegedi önkormányzat által működtetett repülőtér vezetője. A károsultak képviselője nemegyszer hívta már fel a figyelmet arra vonatkozóan, hogy a vádlottak cégei több ponton is összefüggésbe hozhatók a szocialista városvezetéssel. Mindezekre tekintettel kérdezem:

– Meddig vezethetik még a szervezett bűnözést tétován tűrő személyek Szeged városát? (Taps a kormánypárti padsorokban.)

– Meddig vezethetik még a szervezett bűnözést tétován tűrő személyek Szeged városát? (Taps a kormánypárti padsorokban.)

VÖLNER PÁL,  (igazságügyi minisztériumi államtitkár): – Képviselőtársaim! Az MSZP már több évtizede bizonyítja, hogy a hazugságok és a korrupció irányítja pártjukat. Nem elég, hogy korábban az egész országot vezették félre, most az egyetlen, befolyásuk alatt maradt nagyváros, Szeged városán élősködnek! Azonban az igazság utolérni látszik a szegedi szocialistákat, Botka udvari beszállítóját és bűnbandáját! Az útépítéssel, vízépítési létesítmények kivitelezésével és magasépítéssel foglalkozó, már felszámolás alatt álló Szeviép Zrt. egykori vezetőit a hitelezők kielégítésének meghiúsításával elkövetett, különösen jelentős mértékű, tényleges vagyoncsökkentést eredményező csődbűntettben mondták ki bűnösnek. A Szegedi Járásbíróság minősített csődbűntett miatt 5 év 2 hónap szabadságvesztésre ítélte Ujhelyi István szocialista képviselő sameszait és Botka László udvari beszállítóit, Pistrui Lászlót, Baranyi Sándort és Oltványi Józsefet

– Bár Botka László szegedi polgármester több ízben is tagadta, hogy a szegedi önkormányzat szerződést kötött volna a Szeviéppel, a Közbeszerzési Értesítő áttekintése után azonban hamar kiderülhet, hogy ez nincs így. Az ítélet ugyan még nem jogerős, de minden bizonnyal a Szeviép csődbűntettje Szeged legnagyobb politikai korrupciógyanús ügye. Az egykori jól menő, szocialista építőipari vállalkozásból a szocialisták egyszerűen kilopták a pénzt! Ezzel tönkretettek 500 szegedi és Szeged környéki kisvállalkozást, akiket az érzéketlen szocialisták helyett az Orbán-kormány kártalanít. Sajtóinformációink szerint a jelentős vagyonvesztést az okozta, hogy a vádlottak igazgatósági tagként egyhangú döntésekkel, 2007-től rendszeresen, nagy összegben nyújtottak kölcsönöket az észszerű gazdálkodás követelményeivel ellentétes módon. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

***

VITÁNYI ISTVÁN: – Államtitkár úr válaszából kitűnik, hogy Szeged szocialista városvezetői szerettek a zavarosban halászni. Remélem, hogy az általam feltett kérdésre jövőre a választópolgárok megfelelő választ adnak! (Taps a kormánypárti padsorokban.)

***

VÖLNER PÁL: – Ezeket a kölcsönöket, természetesen saját cégeiknek teljes egészében vagy a zrt. tulajdonában álló gazdasági társaságoknak, valamint magánszemélyeknek, közötte a vádlottnak és sportszervezeteknek adták. Több esetben likviditási problémákkal küzdő társaságok annak ellenére kaptak hitelt, hogy már a kölcsönadáskor jelentős tartozást halmoztak fel a céggel szemben, így visszafizetésre nem volt reális esélyük. Az egyik céget például Ujhelyi István volt sofőrje vezette. Miután csődbe ment a cég, jelenleg természetesen a Szegedi Közlekedési Vállalatnál a repülőteret vezeti, tehát megtartották a szervezet keretein belül, és gondoskodnak róla. És valóban a választókon múlik, hogy további családok ne szenvedjenek újabb veszteségeket Szegeden. Valóban, a választásokon dönteni kell arról, hogy kérnek-e még ilyen botrányokból Szegeden?! (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Mi folyik a Belügyminisztériumban?

HARANGOZÓ TAMÁS, (MSZP): – Tisztelt Országgyűlés! Először Völner Pálnak és Vitányi Istvánnak szeretném mondani:  hogy ki mint vezet és milyen módon Szegeden ezt majd a választók eldöntik. Nekünk meggyőződésünk, hogy Botka Lászlót ismét újra fogják választani, mert a szegediek átlátnak az önök hazug, mocskos propagandáján!

– Miniszter Úr! 2018. augusztus 8-án kérdeztem öntől írásban, hogy a 3 ezer új határvadász felvételével mi újság van? Két hét múlva egy minősíthetetlen választ küldött az ön nevében Kontrát Károly államtitkára, majd ön 2018. október 24-én, azaz három hónappal később, az országgyűlési törvényt és minden létező és vonatkozó törvényt megsértve adott végül nekem a személyes aláírásával választ. Ez nem egyedi eset. És ha a válasz tartalmát nézzük, akkor azt látjuk, hogy a 3 ezer új határvadászhoz képest az derül ki, hogy 1878 kezdte meg a képzést, és 1622 végezte ezt el. Ez nem 3 ezer, ez tény és való, a többit pedig átcsoportosítással vagy a szakközépiskolákból felvett fiatalokkal pótolták.

– Miniszter Úr! De ugyanilyen téma a rendőrök ki nem fizetett túlórapénze is, amiről az Index dokumentumokkal is alátámasztva beszámolt, amiben a BM szintén hallgatott vagy hazudott!  Ilyen az Elios-ügy puccsszerűen megszüntetett nyomozása is. Az ügyészség még évekig tartó nyomozásról beszélt, aztán megszüntették, – a BM azóta hallgat vagy hazudik az ügyben. Ilyen a Gruevszki-ügy is, ahol máshonnan tudjuk, hogy beutazási engedélyt valószínűleg a belügyminisztertől kapott, de a BM hallgat vagy hazudik. A mai napig nem tudjuk, hogy mi történt! De ilyenek azok a törvények is, amelyek a saját kollégáinak az életéről szólnak, a RIASZ-ról szóló törvény vagy a Bevándorlási Hivatal beszántása, amiről decemberben fog szavazni az Országgyűlés, ám előtte a Belügyminisztérium hallgatott vagy hazudott. Kérdezem tehát miniszter urat:

– Mi folyik a Belügyminisztériumban, lesz-e végre következménye annak, hogy összevissza beszélnek? (Taps az MSZP soraiban.)

Hírdetés

***

PINTÉR SÁNDOR,  (belügyminiszter): – Képviselő Úr! Mindenekelőtt köszönöm a türelmét, hogy megvárta azt, hogy én adjam meg a választ, és egyben mindjárt azt is kikérem a kollégáim és a magam nevében, hogy minden egyes kérdésében a „hazug” szó megjelenik. Azért csodálkozom ezen, mert ön rendszeresen végigkíséri, figyelemmel kíséri a Belügyminisztérium munkáját. 2010 óta 403 darab írásbeli kérdést tett fel, és úgy érzem, hogy valamennyi kérdésre megkapta a választ. Részt vett hol a Honvédelmi és rendészeti bizottság ülésein, 249 alkalommal, ezen alkalmakkor sok esetben személyesen voltam jelen és megadtam a választ, és minden esetben a legjobb tudásom szerint, a legjobb ismereteim szerint, és egyértelmű, hogy egy esetben sem beszéltünk mellé.

– Képviselő úr most kérdezi újra: a Belügyminisztériumban mi folyik? Nos, a  Belügyminisztériumban rend van, tervszerű, szakszerű munka folyik, és ezt ön nagy örömömre nyomon is tudja követni, sőt mi több, nyomon is követi! Erre az ominózus augusztus 8-ai kérdésre a választ a kollégáim úgy adták meg, hogy az informatikai rendszerek felhasználásával tekintse át és nézze meg. Bíztunk benne, és én bízom a későbbiekben is, hogy ön tudja ezeket az informatikai rendszereket kezelni, ennek megfelelően a válaszokat is megtalálja. A mostani kimutatásban sorról sorra láthatja, hogy hány embert, honnan vettünk fel, és hogyan jön ki a 98,73 százalékos feltöltöttsége a határvadászoknak. Ezt, amennyiben gondolja, át tudom önnek nyújtani. (Taps a kormánypártok soraiban.)

***

HARANGOZÓ TAMÁS: – Miniszter Úr! Nincs szükségem erre a papírra, mert három hónapos késéssel és a törvény be nem tartásával kaptam meg, a kollégái, a beosztottjai minősíthetetlen választ adtak. Igen, önt vártam meg, mert jól érzi, valami nem stimmel! Ugyanis nem tudom már,  hogy ki irányítja a tárcát, Rogán Antal, Habony Árpád, vagy ki a jó atyaúristen, de hogy se a parlamenti titkárságukból, se a sajtóosztályukból, se a sajtó, sem az országgyűlési képviselők nem kapnak tisztességes választ lassan több mint fél éve, az biztos. Arra kérem tehát a miniszter urat, hogy ezt vizsgáltassa ki, és tegyen rendet a tárcájában!  (Taps az MSZP soraiban.)

***

PINTÉR SÁNDOR: – Képviselő Úr! Köszönöm szépen a javaslatát, de úgy gondolom, hogy jelentős mértékben nincs erre szükség. Nincs, mert a törvények betartásával és jelentős rend fenntartásával dolgozik a Belügyminisztérium. Mi nem politikai, hanem szakmai válaszokat adunk minden egyes tekintetben.  A Belügyminisztériumot az elmúlt nyolc évben 144 alkalommal interpellálták. Viszont ebből a 144 alkalomból ön és az ön pártja összesen két alkalommal fogadta el a választ. Tehát én azt gondolom, hogy itt egy „kicsit” elbillen a mérleg, „kicsit” túlpolitizálják a kérdést. A Belügyminisztérium azonban nem az a terület, ahol túl kell politizálni. Itt szolgálni kell, és rendet kell tartani! (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

Bevándorlási szervezet a magyar kormány, – indít-e vizsgálatot a legfőbb ügyész?

LÁSZLÓ IMRE,  (DK): – Legfőbb Ügyész Úr! A kormány bevándorlást támogató szervezetként tette lehetővé Nikola Gruevszki macedón állampolgár számára a menedékjogi eljárás kezdeményezését, aki három olyan országon át érkezett, ahol nem volt üldözésnek kitéve, megvalósítva ezzel a jogellenes bevándorlás elősegítésének Btk. 353. § (1) bekezdés a) pontjába ütköző vétségét. A börtönbüntetésre ítélt Gruevszkit magyar diplomaták hozták Magyarországra, akik ezzel elkövetőként, akik pedig erre utasítást adtak, felbujtóként megvalósították a Btk. 282. § (1) bekezdésébe ütköző és a (3) bekezdés d) pontja szerint minősülő bűnpártolás bűntettét.  

– Legfőbb Ügyész Úr! Tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet van kihirdetve, mégis a menedékjogról szóló törvény 80. § J. pontjával ellentétben a kérelmet a tranzitzónán kívül nyújthatta be, és tartózkodási helyeként sem a tranzitzóna területét jelölték ki számára. Ez az államhatár jogszabályi rendelkezések megszegésével történő átlépéséhez nyújtott segítség volt, amit a Btk. a 353. §-a szerint embercsempészésnek minősít. Gruevszki állítólag a magyar állam által kiállított, egyszeri utazásra jogosító okmánnyal kelt át a határon. Ilyen okmányt a vonatkozó törvény értelmében csak az országból történő ki- vagy visszautazásra lehet kiadni. Ha a hír igaz, akkor megvalósult a Btk. 305. §-a szerinti hivatali visszaélés és esetleg a 342. § szerinti közokirat-hamisítás bűntette is!  Kérdezem ezért a legfőbb ügyész urat:

– Mikor indít eljárást a Gruevszki szöktetése során elkövetett bűncselekmények ügyében? (Taps a Jobbik és a DK padsoraiból.)

***

POLT PÉTER,  (legfőbb ügyész): – Képviselő Úr! Az ön által említett ügyben először 2018. november 15-én egy magánszemély tett feljelentést újsághírek alapján, hivatali visszaélés és más bűncselekmény miatt. Ebben felvetette Nikola Gruevszki országba történő belépését, illetve a menekültügyi eljárás során történt lépéseket. Figyelemmel arra, hogy a feljelentés újságcikkeken alapult, és bűncselekményre vonatkozó mindenfajta konkrétumot nélkülözött, az ügyben feljelentéskiegészítés lett elrendelve 2018. november 19-én, amelyet a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodája foganatosít. Az említett időpontok után további magánszemélyek, illetve két országgyűlési képviselő is hasonló tárgyú feljelentéssel élt. Az ő feljelentésüket a Nemzeti Nyomozó Iroda fogja az első feljelentés tárgykörében elbírálni, az eljárás ilyen módon folyamatban van. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

***

LÁSZLÓ IMRE: – Ügyész Úr! Tény, hogy három, biztonságosnak tekintett országon keresztül érkezett ez a macedón állampolgár, akinek lehetővé tették menedékjogi eljárás kezdeményezését. Tény, hogy az illető a macedón hatóságok elől menekült, és ehhez az őt utaztató diplomaták segítséget nyújtottak. Tény továbbá, hogy a szökött bűnöző úti okmányok nélkül lépett be Magyarországra; ha pedig ezt menekültügyi eljárás kezdeményezése végett tette, akkor a menedékjogról szóló törvény idevágó rendelkezéseit szegték meg. Tény, hogy az egyszeri utazásra jogosító okmány beutazási céllal történő kiállítását a törvény nem teszi lehetővé. Ha tehát a vizsgálat szokás szerint bűncselekmény hiányában zárulna le, az csak azt támasztaná alá, hogy itt a magyar állam legfelső vezetői szövetkeztek egy elítélt bűnöző megszöktetésére, és ráadásul önt is joggal gyanúsíthatnánk bűnpártolással és hivatali visszaéléssel! (Taps a Jobbik és a DK padsoraiból.)

***

POLT PÉTER: – Kérem képviselő urat, fogadja el, hogy a tényeket majd az eljáró hatóságok a törvényi feltételeknek megfelelően fogják megállapítani, és ugyancsak a törvényeknek megfelelően fogják az ügyet elbírálni! Utána visszatérhetünk rá… (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 Megújult a Váci Dunakanyar Színház!

RÉTVÁRI BENCE,  (KDNP): – Tisztelt Ház! Sokan gondolják úgy a globalizáció korában, hogy a nemzeti kultúrának leáldozott, ‑ mi ezt másként gondoljuk! Sokan gondolják úgy, hogy a virtuális világban, ebben a mostani korszellemben már fölösleges színházakat létrehozni, fölösleges a nemzeti kultúrának újabb és újabb hídfőállásokat létrehozni, mert minden már csak a virtuális térben történik, mindent csak háromdimenziós megjelenítésben kell előhozni. Mi ezt másként gondoljuk! Mi úgy gondoljuk, hogy igenis van értelme a nemzeti kultúrának újabb és újabb hídfőállásokat létrehozni, mert a magyar emberekben erre van igény!

– Államtitkár Úr!  A Váci Dunakanyar Színház 2013-ban jött létre ez a színház. Előtte, 2010 előtt egy szocialista városvezetés volt, amely nem tudta tartalommal megtölteni, hiszen különböző mozi- és egyéb közösségi kísérleteik voltak, de valójában leginkább csak arra hajtott, hogy előbb-utóbb bezárhassa ezt az intézményt, és ha lehetősége lett volna, nyilván privatizálta is volna. Ugyanakkor 2013-ban új élet született a színház épületébe, a korábbi mozi épületébe, az első évben 8 ezer, a második évben 17 ezer, aztán a harmadik évben már 29 ezer látogatóval. Egyre többen jöttek, mert egyre többen voltak kíváncsiak a magyar nemzeti kultúrára, azokra az előadásokra, amelyek a Váci Dunakanyar Színházban megvalósultak, és kellett mindehhez egy fiatal, lelkes csapat, amely mindezt véghez is vitte. Magyarország Kormányának 325 millió forintos támogatásával beváltotta a hozzáfűzött reményeket: megújulhatott a színpada, a nézőtere, megújulhattak a kiszolgáló egységek, a fénytechnika, a hangtechnika, és több új funkcióval is bővült az épület. Ez is mutatja, hogy ha valahol a magyar nemzeti kultúrának egy újabb közössége létrejön, egy újabb színház létrejön, arra az embereknek igénye van. Még akkor is, amikor a zsebükben okostelefon van, még akkor is, amikor a gazdaság globalizált, a nemzeti kultúrára minden magyar városban, minden településen igény van.

– Ugye ennek jó példája a Váci Dunakanyar Színháznak a története? (Taps a kormánypártok soraiban.)

***

TÁLLAI ANDRÁS,  (pénzügyminisztériumi államtitkár): – Képviselő Úr! A kulturális terület más ágazatoktól eltérően nem vertikális, hanem egy átfogó, horizontális jellegű, ezáltal céljait más ágazatokkal együttműködve hatékonyan tudja megvalósítani, és eredményei más ágazatokat is gazdagítanak. Ezt a jelleget megmutatja az is, hogy a költségvetésben számos fejezetben vannak források a kulturális tevékenység finanszírozására, így az Emberi Erőforrások Minisztériumánál, a Miniszterelnökségnél, a helyi önkormányzatok támogatásánál, az állami vagyonnal kapcsolatos bevételek és kiadásoknál a Nemzeti Kulturális Alapnál vagy a Magyar Művészeti Akadémia fejezetben egyaránt fellelhetőek az ezt a célt szolgáló előirányzatok.

– Képviselő Úr!  A kulturális ágazat általános céljai között továbbra is kiemelt jelentőségű a kulturális intézményrendszer működőképességének biztosítása, a kulturális javak és a kulturális örökség megőrzése és hozzáférhetővé tétele, a kulturális alapellátás kiterjesztése és az abból eredő közösségfejlesztési célok realizálása, így természetesen színházak alapítása, létrehozása és azok működésének támogatása is. A magyar kormány kiemelt kulturális eseményeket, emlékéveket is finanszíroz. Ilyen volt például a Bartók-év, a Gulág-emlékév, az Arany János-emlékév, az 1956-os emlékév, az első világháború centenáriuma. Ez is bizonyítja azt, hogy a kormány nagy hangsúlyt fektet a magyar identitás megerősítésére, történelmi hagyományainak ápolására. (Taps a kormánypártok soraiban.)

***

RÉTVÁRI BENCE: – Tisztelt Ház! Azt hiszem, üzenetértékű mindenki számára, aki a magyar nemzeti kultúrát ápolni akarja, és ebben sikereket tud felmutatni a továbblépéshez Magyarország Kormányától a segítséget mindig meg fogja kapni! Nagyon fontos, hogy egy-egy ilyen új intézménynek a létrejötte számos más pozitívumot is indukál: itt is akár versfesztivál, akár V4 kulturális fesztivál és színházi találkozó keretében újabb és újabb olyan események jöttek létre, amelyek akár országos, akár V4-tekintetben nemzetközi hírnevűek. Fontos, hogy az európai kultúrát mi, magyarok úgy tudjuk a leginkább ápolni, hogyha nemzeti kultúránkon keresztül tesszük ezt. Ehhez pedig szükség van arra, hogy a magyar nyelvű színjátszás, a magyar színházak minél több emberhez eljussanak, és ne legyen a nagyvárosiak vagy a budapestiek kiváltsága az, hogy ha színházba akarnak menni, akkor azt viszonylag földrajzi közelségben megtehessék. Úgy gondoljuk, hogy minden magyar ember számára ezt garantálni kell, és ehhez a kormány a szükséges forrásokat biztosította. Köszönjük mindazoknak, Kis Domonkos Márknak és a többi színésznek, aki hitt egy olyan küldetésben, amire sokan azt mondták volna, hogy lehetetlen küldetés! (Taps a kormánypártok soraiban.)

***

TÁLLAI ANDRÁS: – Képviselő Úr! 1865-1920 között 25 kőszínház épült Magyarországon. 1949-ben a színházakat államosították, de a rendszerváltást követően a struktúra alapját változatlanul az állandó társulattal rendelkező kőszínházi rendszer alkotta. Mindezek mellett több terület maradt színházi szempontból ellátatlanul. Ilyen volt például Vác, Salgótarján vagy Szombathely. Szombathelyen 2008 őszén nyílt meg a város első kőszínháza, Weöres Sándor Színház néven. A váci Dunakanyar Színházzal egyidejűleg Salgótarjánban is a 2019. évtől javasolja a kultúráért felelős miniszter tanácsadó testülete, a Színházművészeti Bizottság a kiemelt minősítés megadását, azaz a központi költségvetési támogatás megítélését a Zenthe Ferenc Színház számára. Az elért eredményhez ezúton is gratulálok, az új színház működéséhez sok sikert, sikereket kívánok! (Taps a kormánypártok soraiban.)


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »