Az üzletláncokban már csak élelmiszert vásárolhatunk

Az üzletláncokban már csak élelmiszert vásárolhatunk

Hétvégén sokakat meglepett a fóliával letakart üzletpultok, vagy a nagy üzletláncokban a lezárt üzletrészek látványa. Többen nem is rejtették véka alá felháborodásukat, amikor azzal szembesültek, hogy a járványügyi rendelkezés értelmében már csak létfontosságú árucikkeket vásárolhatnak, példának okáért csomagolópapírt, karácsonyi díszeket viszont nem.

A közegészségügyi hivatal rendelkezése értelmében ugyanis már az élelmiszerüzletekben is csak a létfontosságú árucikkek szerezhetők be. Továbbra is érvényes, hogy az üzletek alapterülete szerint 15 négyzetméterenként egy vásárló tartózkodhat egyszerre a helyiségben, melybe nem számítódnak bele a felnőtt kíséretében érkező, 10 évesnél fiatalabb gyermekek.

A rendelkezés hatályba lépését követően az üzletláncok reakciója sem váratott sokáig magára. A Modern Kereskedelem Szlovákiai Társulása (SAMO) diszkriminatívnak tartja ezt az intézkedést, s annak nyilvánosságra hozatala után azonnal felhívta a figyelmet, hogy

Hírdetés

„Véleményünk szerint az egyértelmű hátrányos megkülönböztetésnek tekinthető, ha minden egészségügyi indok nélkül mindazok az üzemegységek, melyek a kijárási tilalom alatt is nyitva tarthatnak, nevezetesen az internetes üzletek, üzemanyagtöltő állomások, árukiadó pontok, csomagküldők és hasonlók, mindent árusíthatnak, az élelmiszerüzletek viszont csak az alapellátáshoz szükséges cikkeket“ – állapította meg a SAMO elnöke, Martin Krajčovič. Hozzátette, hogy társulásuk már jogi szempontból vizsgálja a rendelkezést.

A Kereskedelmi Szövetség elnöke, Martin Katriak felhívta az emberek és kiváltképp az idősebb generáció figyelmét, hogy a szükségleteik alapján gondosan mérlegeljék a vásárlást és legyenek belátók embertársaikkal szemben. A nyugdíjasok számára fenntartott vásárlási idő december 24-től 31-ig módosul, 9-től 10 óráig tart. Külön kérik az idős vásárlókat, hogy tartsák be a számukra fenntartott idősávot.

(Felvidék.ma/Pravda)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »