Az Üvegtigris forgalmának nem tesz jót, hogy a Garancsi-tóban is tömegesen pusztulnak a halak

Újabb tóban kezdtek el tömegesen pusztulni a halak Pest megyében. A pilisvörösvári Nagy-tó után most a közeli Garancsi-tavat lepték el a haltetemek. A helyiek a közösségi portálokon kértek segítséget.

Krikx Lajos, Tinnye polgármestere pénteken a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában elmondta, két napja észleltek halpusztulást a tóban, amelyet egyértelműen az oxigénhiány okozott.

„Tinnyét többször sújtotta a hatalmas esőzés, most a nagy szárazság okoz problémát. A Garancsi-tó vízszintje nagyot csökkent a szárazság miatt, alacsony a víz szintje. Mivel Natura 2000 természetvédelmi hatósági felügyelet alatt van, így nem horgásztó és a halak elszaporodtak. Az elmúlt napokban elpusztult 10-14 kilós pontyokat is találtak”– mondta a polgármester.

A Piliscsabai önkéntes tűzoltók, és Tinnye polgármestere a közösségi médiában felhívást tett közzé. Ebben azok jelentkezését kérték, akik valamilyen módon segíteni tudnak a tó levegőztetésben – hangzott el az adásban.

Hírdetés

Az önkéntes tűzoltók kompresszorokkal folyamatosan dolgoznak a helyszínen – fejtette ki a település polgármestere.

Azóta az egyik helyi lakos motorcsónakjával folyamatosan járják a víz felületét és csütörtökön egy kajakos egyesület is jelentkezett a felhívásra, amely a tó területén tartották edzésüket.

Krikx Lajos az adásban elmondta, hogy csütörtökön már csökkent a halpusztulás mértéke. A tó középen van egy levegőztető, amely kis teljesítményű, folyamatosan használják, kiemeli és visszapumpálja a vizet.

A Piliscsaba és Tinnye között fekvő Garancsi-tó a nagysikerű Üvegtigris filmből is ismert.

(Kossuth Rádió)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »