Az utolsó templomos nagymester, Jacques de Molay átka

Az utolsó templomos nagymester, Jacques de Molay átka

Mint azt tudjuk, a legenda szerint a Templomos Lovagrend csúfos véget ért. Jacques de Molay-t és társait megkínozták, majd 1314. március 18-án, más adatok szerint október 13-án, pénteken nyilvánosan a vesztőhelyre kísérték és máglyán elégették.

 

Ami Jacques de Molay illeti, sikeresen vezette 1293 és 1305 között a templomosokat, több hadjáratot is vezetett a muszlimok ellen, és 1298-ban Jeruzsálemet is bevette. Hadi sikereit öregbítette, hogy 1298-ban legyőzte az egyiptomi szultánt, Malej Nacert Emesa közelében.

 

Abbéli terve meghiúsult, hogy Alexandriát elfoglalhassa és a szíriai Tartúsz kikötőjének a bevételében is alulmaradt.

 

1307-ben V. Kelemen pápa és IV. Fülöp francia király parancsot adott ki Jacques de Molay és társai, a templomos lovagok letartóztatására. A koholt vádat arra alapozták, hogy szentségtörést követtek el a Szent Kereszt ellen. Ezenfelül a vádak között szerepelt az eretnekség, a szimónia és a bálvány-, illetve a sátánimádás is.

 

A kínzások megtörtént Jacques de Molay-t és állítólag beismerte a fent említett bűnöket. S bár először megtört és meghajlott az elnyomó hatalom által alkalmazott erőszak hatására, beismerve a nyakába varrt vádakat, később visszavonta tanúvallomását. Természetesen ennyi év távlatából nem lehet igazságot szolgáltatni a felek között.

 

Tény viszont, hogy végül a Notre Dame katedrális előtt felállított máglyához kísérték, ahol a nyilvánosság előtt is fennhangon minden olyan vádat visszautasított, aminek a beismerésére próbálták rávenni.

 

Jacques de Molay kihallgatása. Image Credit: Wikimedia Commons, Public Domain

 

Mielőtt végképp kilehelte volna a lekét, a Franciaország iránt érzett hűségétől vezérelve és annak tudatában, hogy a király összeesküvést szőtt a templomosok ellen, mindenkit megátkozott, akik a hitvány és vérlázító árulásban részt vettek.

 

Halála előtt kerek perec kijelentette, hogy a Templomos Rend ártatlan és a legenda szerint átkot mondott az összeesküvőkre:

Hírdetés

 

„Isten tisztában van azzal, hogy ki téved és ki bűnös. Hamarosan balszerencse száll majd azokra, akik igaztalanul vádoltak minket; Isten bosszút áll a halottjainkért. Ne kövess el hibát, mindenki szenvedni fog miattunk, aki ellenünk volt. Esdeklek azért, hogy arcodat a Szűz Mária felé fordítsd, akitől az Új Jézusunk megszületett.”

Geoffroi de Paris

 

 

Egyesek úgy tartják, hogy a nagymester átka beteljesedett, mivel alig egy hónappal később Kelemen pápa meghalt és Fülöp király még év vége előtt egy vadászbaleset során távozott az élők sorából.

 

Sötét ügy ez, ha meggondoljuk, milyen nemes ügy mentén alakult és kezdte meg működését a Templomos Lovagrend. Ti. a kereszténység védelmében és céljaiért küzdött. Könyörtelenül harcolt a keresztesháborúkban és nem mellesleg lefektették a modern bankrendszer alapjait.

 

Idővel elképesztő hatalomra és gazdagságra tettek szert, melyről valóban igaz, hogy a korabeli európai államoknak, illetve uralkodóknak adtak kölcsönöket. Így többek között IV. Szép Fülöp francia királynak is. Ezért is kellően megalapozott az az összeesküvéselmélet, mely szerint Fülöp nem kívánta visszatörleszteni ezt a kölcsönt, ehelyett szövetkezett V. Kelemen pápával, és együtt forralták ki a Templomos Rend 1307-es felszámolását, amely végül a korábban említett kivégzésekhez vezetett.

 

Írta és szerkesztette: Száraz György

 

Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a napvallás eseményeit!

 

Részletes eseménynaptárunkat itt találod: https://napvallas.hu/programnaptar/

 

Részt vehetsz programjainkon:

Istentiszteletek http://napvallas.hu/programok/tudj-meg-tobbet-az-istentiszteletekrol-es-ami-mogottuk-van/Aurafejlesztő és Meditációs Klubok http://napvallas.hu/programok/aurafejlesztoi/Főnix-programok http://napvallas.hu/programok/fonix-pHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/fonix-program/”rogram/Egómentesítő kurzusok http://napvallas.hu/programok/egomentesito-kurzus/Karma Oldó Napok http://napvallas.hu/programokHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/karma-oldo-nap/”/karma-oldo-nap/Szer-napok (szent ünnepnapjainkon) https://www.facebook.com/napvallas/?fref=tsÉbresztő Táborok https://napvallas.hu/programok/holisztikus-tabor/Bel- és külföldi zarándoklatok https://www.facebook.com/napvallas/?fref=tsÍzisz Napjai https://napvallas.hu/programok/izisz-napjai/ 

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül!

Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához!

 

Száraz György

Boldog napot!

The post Az utolsó templomos nagymester, Jacques de Molay átka appeared first on Boldognapot.hu.


Forrás:boldognapot.hu
Tovább a cikkre »