Az USA újabb szankciókat vetett ki az oroszokra

Újabb személyekre és vállalatokra terjesztette ki Oroszország elleni gazdasági szankcióit az Egyesült Államok. A listát most hét személlyel és nyolc vállalattal bővítették ki – idézi az MTI az amerikai pénzügyminisztérium keddi közleményét.

A személyek többsége korábban már büntetőintézkedésekkel sújtott cégek alkalmazottja, egyikük pedig az orosz védelmi tárcával állt szoros üzleti kapcsolatban. A cégek egy része is előzőleg már szankcionált vállalatok leányvállalata. 

Hírdetés

A szankciók célja az, hogy Oroszország viselje a Krím megszállásának költségeit, valamint az, hogy eltántorítsák Moszkvát a szakadárok támogatásától. Mivel így hozzájáruln az Ukrajnán belüli erőszakhoz és az ország destabilizálásához.

A büntetőintézkedéseket korábban a Krím félsziget megszállása és a kelet-ukrajnai konfliktusban való érintettsége miatt rótták ki Oroszországra. A szankciókkal sújtottak nem léphetnek be az Egyesült Államok területére, nem folytathatnak üzleti tevékenységet egyes amerikai vállalatokkal, és nem lehetnek pénzeszközeik sem amerikai bankokban.

A mostani döntés nem sokkal Barack Obama elnök megbízatásának lejárta előtt született. Obama leendő utódja, Donald Trump az orosz-amerikai kapcsolatok javítása mellett foglalt állást, külügyminiszter-jelöltje pedig korábban ellenezte a Moszkva elleni büntetőintézkedéseket.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »