Az USA szankciókat hozna európai cégek ellen – “nemzetbiztonsági fenyegetésként” tekint arra, ha az Európai Unió nem amerikai földgázt vásárol

Németország és Finnország már engedélyezte az Északi Áramlat 2 gázprojekt megépítését, az Egyesült Államok azonban úgy döntött, szankciókat hozna azon európai országok ellen, melyek az USA fő piaci vetélytársával üzletelnek. Az Északi Áramlat 2 gázvezeték évente 55 milliárd köbméter földgázt szállítana az orosz gázmezőkről Németországba.

A Foreign Policy magazin három külön forrásra hivatkozva írja, hogy az Egyesült Államok nemsokára elfogadja az európai cégek elleni szankciókat. Az amerikai nyomásgyakorlás a legnagyobb európai energetikai cégeket érinti, amiért nem az Egyesült Államokból vásárolnak földgázt, hanem részt vesznek az Északi Áramlat 2 gázprojekt megvalósításában.

A lap egy külügyminisztériumi forrásra hivatkozva azt állítja, Donald Trump “semmitől nem fog visszariadni”, hogy az Északi Áramlat 2 megépítését megakadályozhassa. Egy másik forrás John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadóra és más amerikai tisztviselőkre hivatkozva állítja, hogy az Egyesült Államok “nemzetbiztonsági fenyegetésként” tekint arra, ha az Európai Unió nem amerikai földgázt vásárol.

Hírdetés

“Minden opció az asztalon van… A Trump-adminisztráció egész kormányprogramot dolgozott ki arra, hogy az Északi Áramlat projektet megakadályozza” – írták.

A múlt hónap folyamán a Spiegel Online szintén arról számolt be, hogy amerikai kormánytisztviselők a szankciók bevezetésének szükségességéről nyilatkoznak. Érvelésük szerint a gázvezeték Oroszország számára egy lehetőséget ad arra, hogy modern kémtechnológiát működtessen a Balti-tenger mélyén, emellett az EU orosz gázfüggősége is növekedne.

Az Északi Áramlat 2 gázvezeték évente 55 milliárd köbméter földgázt szállítana az orosz gázmezőkről Németországba. A projekt megvalósításában Nyugat-Európa legnagyobb energetikai cégei vesznek részt, azt követően, hogy a nyugat-európai kormányok el akarták érni, hogy a kelet-európai országok csökkentsék az orosz gázimport arányát.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »