Az USA olyan nehézfegyvereket küldene Ukrajnába, ami kiszélesítheti a konfliktust

Az USA olyan nehézfegyvereket küldene Ukrajnába, ami kiszélesítheti a konfliktust

Az Egyesült Államok azt fontolgatja, hogy nagy hatótávolságú rakéta-sorozatvető (MLRS) rendszereket ad át Ukrajnának, amelyet Kijev már hosszú ideje követel. A fegyverek egy újabb csomag részeként kerülnének az ukránokhoz, amit Washington a jövő héten jelenthet be hivatalosan.

Az említett fegyverrendszer több száz kilométeres hatótávval rendelkezik, így nem csak arra alkalmas, hogy megfordítsa a háború menetét Kelet-Ukrajnában – ahogy azt Kijev fennhangon hirdeti -, de arra is, hogy kiszélesítse a konfliktust és (nyíltabban) belesodorja Amerikát és szövetségeseit a háborúba.

Nem véletlenül kezeli a dolgot nagyon óvatos a Biden-adminisztráció. Nincs rá garancia ugyanis, hogy Ukrajna – ha nem is taktikai, de propaganda célkokból – orosz területeket vesz velük célba. Ebben az esetben pedig nem tudni, mi lenne Moszkva válasza.

Hírdetés

Az MLRS rendszereket az elmúlt héten többször is követelte az amerikaiaktól Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter. Ezen kívül bejelentették igényüket a HIMARS mobil sorozatvetőkre, amelyek ugyanolyan muníciókkal vannak felszerelve, mint az MLRS-ek.

Moszkva korábban már hangsúlyozta, hogy Oroszország területének veszélyeztetése a konfliktus eszkalációjához vezet.

Körkép.sk, teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »