Az USA nem ússza meg az újabb 9/11-et – ramadámkor akartak robbantani

Három embert vettek őrizetbe az ügyben, az egyik gyanúsított állítólag a következő 9/11-et kívánta létrehozni. Egy beépített FBI-ügynök segítségével leplezték le az akciót egy éve. A New York városa ellen tervezett, többek közt a Times Square-re is kiterjedő dzsihádista támadást chat-alkalmazásokon keresztül beszélte meg a három férfi, akiket három különböző országban vettek őrizetbe: az Egyesült Államokban, Pakisztánban és a Fülöp-szigeteken – írja a BBC

Az akciót tavaly leplezte le az FBI, egy beépített ügynöke segítségével, aki az Iszlám Állam támogatójaként adta ki magát, és vette fel a kapcsolatot a támadást tervező férfiakkal.

A rendőrség pénteken hozta nyilvánosságra a vádakat.

Hírdetés

A 19 éves kanadai állampolgár, Abdulrahman El Bahnasawyt 2016 májusában vették őrizetbe, októberben már hét terrorral kapcsolatos vádban bűnösnek vallotta magát. A férfi egy Times Square-ről készült fotót küldött a beépített FBI-ügynöknek, azzal a szöveggel, hogy „komolyan szükségünk lesz egy autóbombára”. Azt is állította, hogy a következő 9/11-et akarja létrehozni.

A szintén 19 éves amerikai Talha Haroont 2016 szeptemberében, Pakisztánban kapták el, és kiadatásra vár. Ő azt mondta, hogy a New York-i metró tökéletes célpont lenne, és hogy robbanó öngyilkos-mellényeket vehetnének igénybe, miután elfogy a lőszerük.

Az idén áprilisban a Fülöp-szigeteken elfogott, 37 éves Russel Salic „a doktor” néven volt ismert, ő 423 dollárt küldött a többieknek a kivitelezésre, még több pénz ígéretével.

A trió a ramadán ideje alatt remélte végrehajtani az akciót, és a Bataclan-terror volt a fő inspirációjuk. A Times Square és a metróhálózat megtámadása mellett különböző koncerthelyszíneken is terveztek lövöldözést.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »