Az USA-nak kémkedett a NATO-háttérintézmény lengyel vezetője

A lengyel hatóságok egy csütörtök éjszakai akcióval szereztek érvényt a NATO egyik háttérintézményeként működő varsói elhárítóközpont (CEK) vezetője leváltásának, aki nem volt hajlandó engedelmeskedni a helyének elhagyására vonatkozó felszólításnak. A lengyel közszolgálati televízió (TVP) meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy az ezredessel szemben az Egyesült Államok javára folytatott kémkedés gyanúja áll fenn.

Magyar Menedék - Háttérhatalom

Hírdetés

A lengyel nemzetvédelmi minisztérium közleménye szerint a minisztérium meghatalmazottja, Bartlomiej Misiewicz a lengyel katonai elhárítás (SKW) székházában átmenetileg működő CEK irodájába kísérte péntekre virradó éjjel az intézmény vezetésével megbízott új igazgatót, Robert Bala ezredest. Elődjét, Krzysztof Dusza ezredest a múlt héten függesztették fel a vele szemben indított biztonsági átvilágítás keretében.

A lengyel és a szlovák katonai elhárítás kezdeményezésére, kormányközi szerződések alapján idén szeptemberben létrehozott CEK feladata a NATO szakértői hátterének alakítása és tanfolyamok szervezése a katonai elhárítás témakörében. A projektben nyolc szövetségi tagállam, köztük Magyarország vesz részt.

A lengyel közszolgálati televízió (TVP) meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy az ezredessel szemben az Egyesült Államok javára folytatott kémkedés gyanúja áll fenn.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »