Az USA igazságügyi minisztériuma beperelte Edward Snowdent könyve miatt

Az USA igazságügyi minisztériuma beperelte Edward Snowdent könyve miatt

 Az amerikai igazsĂĄgĂźgyi minisztĂŠrium beperelte Edward Snowdent, a 2013-ban titkos hĂ­rszerzĂŠsi dokumentumokat kiszivĂĄrogtatĂł volt CIA-alkalmazottat a most megjelent kĂśnyve miatt – jelentette be kedden az igazsĂĄgĂźgyi tĂĄrca Washingtonban.

Képtalálat a következÅ‘re: „"Permanent Record" snowden”

straitstimes.com

A minisztérium közleménye szerint Snowden a könyvet megjelenése előtt nem mutatta be az amerikai hírszerző szerveknek, s ezzel megsértette a Központi Hírszerző Ügynökséggel (CIA) és a Nemzetbiztonsági Ügynökséggel (NSA) aláírt korábbi titoktartási megállapodását.

Hírdetés

A minisztĂŠriumi kommĂźnikĂŠ leszĂśgezte azt is: Edward Snowden a kĂśzelmĂşltban adott interjĂşival szintĂŠn megszegte ezt a titoktartĂĄsi kĂśtelezettsĂŠgĂŠt.

A perkĂŠrelem ugyanakkor – bĂĄr a kĂśnyv kiadĂłja ellen is pert indĂ­t -, nem indĂ­tvĂĄnyozza a Permanent Record (ÁllandĂł NyilvĂĄntartĂĄs) cĂ­mĹą ĂśnĂŠletrajzi kĂśnyv kiadĂĄsĂĄnak vagy forgalmazĂĄsĂĄnak leĂĄllĂ­tĂĄsĂĄt. A kiadĂł elleni per cĂŠlja, hogy a kĂśnyvből szĂĄrmazĂł bevĂŠtelekből Snowden egyetlen centhez se jusson hozzĂĄ – szĂśgezte le a kĂśzlemĂŠny. Az amerikai CBS televĂ­ziĂł hĂŠtfőn sugĂĄrzott interjĂşt a jelenleg MoszkvĂĄban ĂŠlő Edward Snowdennel. Az NSA ĂŠs a CIA volt alkalmazottja akkor kifejtette, hogy szeretne visszatĂŠrni az EgyesĂźlt Államokba, de csakis akkor, ha – mint fogalmazott – „igazsĂĄgos per” vĂĄrna rĂĄ. Snowden szĂĄmĂ­tĂłgĂŠpes szakember, aki 2007-től a KĂśzponti HĂ­rszerző ÜgynĂśksĂŠg (CIA) alkalmazottja volt, majd a Dell ĂŠs a Booz Allen cĂŠgek munkatĂĄrsakĂŠnt a NemzetbiztonsĂĄgi ÜgynĂśksĂŠg (NSA) munkatĂĄrsaival dolgozott egyĂźtt.

Kiképzett hírszerzőként és titkos ügynökként tevékenykedett külföldön is, mielőtt 2013-ban az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban folytatott széleskörű lehallgatásokat bizonyító, szigorúan titkos dokumentumok tízezreit másolta le és adta ki újságíróknak.

Ezt követően több országtól kért menedékjogot, a legutóbb éppen hétfőn Franciaországtól, de eredménytelenül. Moszkvában él, s az amerikai kormányzat mindeddig hiába kérte kiadatását.
  


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »