Az USA globális diktatúrája véget ért

Az USA globális diktatúrája véget ért

Miért pont az USA-ban van  ilyen heves tiltakozás, hőbörgés az ellen, hogy a Krím Oroszországhoz csatlakozott?
Többek között ez a történelmi lépés az Egyesült Államok negyed százados globális diktatúrájának végét jelenti, a nemzetközi politikában.

A világ egyre szabadabb, helyére kerül, aminek helyére kell.

A helyzetet elemezzük Alexander Panov vezető diplomatával.

-Egyetért-e Ön azzal, hogy a történelem formálja a nagy  politikai birodalmakat?

-Lehet, de most csak egy birodalom van, az amerikai birodalom. Ez egy sajátos, liberalizmustól halódó, gyenge birodalom.

-Ezt a folyamatot nagyra tartják Szíria, Líbia, Irak, és Irán polgárai.

-Én nem fogadom el az agressziót és a velejáró szervezési elveket, gyakorlatot.
A világot csak egy ideig lehet irányítani NATO-val, gazdasággal és a pénzügyi zsarolással, hitelekkel. Az Egyesült Államoknak ma még érdekszövetségese Japán, és Dél-Korea, és az EU , melyek még részei a birodalomnak, annak ellenére, hogy társadalmilag, gazdaságilag eltérő berendezkedésűek.
Képzeljük el úgy a birodalom fogalmát, mint amilyen a Szovjetunó volt valaha, a megszállt kelet-európai országokkal.  Gondoljunk Közép-Ázsiának 19. századi meghódítására, amikor gyors ütemben elfoglaltak földterületeket és a hódítók sajátjuknak tekintik.
A cári Oroszországban, majd a Szovjetunióban, azt hitték, hogy ha magukhoz csatolnak országokat, akkor az ott lakókat, csak meg kell etetni, és ők maguktól fejlődnek, halad az ország. Ez a a sajátossága,  a birodalmaknak.

– Ugyanezt tették a britek és az amerikaiak is, mint a takarmányon élő állatokkal, úgy bántak az őslakosokkal és teljesen kihasználták őket.

– A britek birodalma össze is omlott. Nézzük meg mi lett belőle, kicsi és jellegét vesztett állammá vált.

Hírdetés

-Tehát a Szovjetunió is etette és kihasználta a hozzátartozó területeket.

-Igen, a történelem bizonyított, minden nagy birodalom összeomlott. Nézzük a bizánci és a római birodalmat, eltűntek már az ókorban, bár látszólag virágzóak voltak és a barbárok mégis elpusztították őket, működésük látszaton alapult.

-Ők olyan nagyra nőttek, hogy elvesztették nemzeti erkölcsüket, elbízták magukat, megjelent a nyilvános homoszexualitás, mely a legfőbb tünete egy birodalom végnek, ugyanakkor irányíthatatlanná váltak a méreteik miatt.

-Alexander azt mondta, hogy csak egy birodalom maradt, akkor nevezhetjük szuperhatalomnak? Az egypólusú világ nagyon instabil és veszélyes, amint azt az lemúlt néhány év eseményei is igazoltak.

-Elvileg, az Egyesült Államok már régen nem egy szuperhatalom, amely azt tehet, amit akar. Az Egyesült Államok elveszítette befolyását és lehetőségeit politikai és gazdasági téren. Manapság inkább távirányítja a NATO-t, az EU-t. Ez is jele a szétesésnek, és akkor már nem beszélhetünk egyeduralomról. Természetesen Obama után, egy másik elnök elkezdheti  a világhatalom visszaszerzését, de ahhoz nagyon agresszív politikát kell folytatnia.

Jelenleg az Egyesült Államok stratégiai finanszírozása Oroszországból, és Kínából történik, melyek hatalmas összegek, azonban az USA eltartása nagyon labilis állapotba került.

-Tudja, a pénz régebben nem volt jelentős, de a hatása nyilvánvaló volt. Bushnak az arab forradalmak kerültek előtérbe  az 1990-es években, amikor az USA-ban arról beszélt, hogy demokratizálja a Közel-Keletet. Személyes meggyőződésem, hogy a támadások az Egyesült Államok ellen, volt a válasz, a muszlim világtól: Ne avatkozz belügyeinkbe, természetesen nem tudunk nyerni, de mi nagyon megkeseríthetjük az életed.  Szaúd-Arábiában miért nem akart demokráciát?  Az Egyesült Államok  tönkretette a Szovjetuniót, és tervbe vette, hogy az egész világon a soha sem létezett demokráciát létre hozza.

– És az úgynevezett színes forradalmak?

-Igen, a színes forradalmak, amelyek nem hirdetik a demokráciát.
Az amerikaiak csapdába kerültek, amikor évekkel ezelőtt nem mozdultak a lehetőségre.
Az amerikaiak, akik mindent megpróbálták, hogy elnyűtt demokráciájukon minden elképzelhető lyukat befoltozzanak céljaik elérése érdekében.
Mellesleg, nem csak amerikaiak voltak az egyetlenek, hanem, a franciák és az angolok is.
Jártam Szíriában, körülbelül egy évvel a harcok kitörése előtt. Szolgáltam, mint rektor Diplomáciai Akadémián, amely magas rangú tisztviselők képzésére szakosodott. Ez az intézmény képezte a minisztereket, miniszterelnököket. Ez az intézmény francia központtal működött. A rektor helyettes is francia volt, a programok a francia akkreditáció alapján működtek. Utána  Strasbourgban dolgoztam. ahol szintén volt egy hasonló intézmény, ahol képezték Chiracot, Pompidout.
Akkor vigyáztak arra az országok, hogy politikusaik képzett elitből álljanak, és hosszú ideig tevékenykedjenek egy ország érdekeiért.. Ez mára teljesen megszűnt és látszik az eredménye.
Az Egyesült Államokban és az európai országokban szembetűnő a politikusok elit képzésnek hiánya, mivel az intézkedéseik nagy nyilvánosságot kapnak, teljesen látható a hiánya
.Közben az Egyesült Államok, és az EU tagországok katasztrofális ütemben elveszítik jó hírnevüket.
Ezek mind olyan jelek, amelyek megmutatják, hogy egy hatalom a végét járja.

Inna Novikova
Pravda főszerkesztő

magyartudat.com


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »