Az USA „felhatalmazta” Ukrajnát, hogy nyugati fegyvereket vessen be az észak-koreai katonák ellen

Az USA „felhatalmazta” Ukrajnát, hogy nyugati fegyvereket vessen be az észak-koreai katonák ellen

A KyivIndependent közlése szerint az USA nem szab korlátokat Ukrajna számára a nyugati fegyverek ukrajnai használatára vonatkozóan, ha azokat Kijev az észak-koreai katonák akarná bevetni. Ezt a Pentagon közölte hétfőn, miután a NATO is megerősítette az észak-koreai katonák jelenlétét Kurszknál. Kurszk régió Oroszország része, vagyis egyelőre hivatalosan az észak-koreaiak még nincsenek ukrán területeken. Ez persze nem zárja ki azt, hogy hamarosan ez megváltozik.

Sok találgatás folyik arról, hogy milyen céllal jelennek meg az észak-koreai katonák a frontál. Több lehetőség is, az egyik, hogy az Észak-Koreától kapott eszközök kezelésében segédkeznek, vagy az ukránok Kurszk régióból történő kiszorításában vesznek majd részt.

Még arról sincsenek megbízható információk, hogy mennyi észak-koreai katona érkezett Nyugat-Oroszországba, és hogy mennyire jól kiképzett egységekről van szó. A Pentagon 10 ezer katonát emleget, az ukránok 12 ezre, de a korábbi nyugati állítások még csak 3 ezer főről szóltak.

Mindenesetre a Pentagon érdekes nyilatkozatot tett:

Hírdetés

„Az észak-koreai katonák egy része már Ukrajna közelében van, és egyre inkább aggódunk amiatt, hogy Oroszország a fronton vagy az ukrán erők elleni műveletek támogatására akarja felhasználni ezeket a katonákat kurszki területen„

Magyarul, a Pentagon azért „aggódik”, hogy észak-koreai katonák orosz területen keverednek harcba a Kurszk régiót megszálló ukrán katonákkal. (Ez kicsit úgy hangzik, mintha Washington kérésére törtek volna be az ukránok Kurszk régióba… – a szerk.). A nyilatkozat azért is zavarba ejtő, mert a most megadott engedély csak Ukrajna területére érvényes, ám a fenti bekezdés arra utal, hogy ez gyorsan megváltozhat.

A politikai nyilatkozatokon túl azonban tény, hogy az észak-koreai katonák megjelenése eszkaláló hatású. A britek és a baltiak erre a körülményre hivatkozva sürgetni kezdték a nyugati reguláris hadsereg egységeinek Ukrajnába küldését, a sajtó pedig egyre többször hivatkozik arra, hogy az észak-koreai katonák megjelenése után az USA-nak meg kellene adnia az engedélyt Ukrajnának, hogy nyugati fegyverekkel orosz mélységi területeket lőjön (tegyük hozzá, ezt a valóságban nyugati katonák, nyugati műholdas hírszerzéssel, nyugati haditechnikával hajtanák végre…).

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »