Az USA és Európa közötti vita elfajulására számít az amerikai sajtó

Az USA és Európa közötti vita elfajulására számít az amerikai sajtó

Az Oroszországból Németországba vezető gázfolyósó megépülése rengeteg vitát szül Nyugaton. Közép-Kelet-Európában egyáltalán nem örülnek neki, a legtöbb ország súlyos százmilliókat veszít a tranzitdíjak elmaradása miatt, ha befejeződik a 95 százalékban már kész vezeték építése.

Az USA számára ezúttal nem gazdasági, hanem geopolitikai problémája van a projekttel, az Északi Áramlat 2 a duplájára növeli a Balti-tenger felől (tehát Közép-Kelet-Európa megkerülésével) Németországba érkező földgáz mennyiségét. Ez az USA szemében azt jelenti, hogy vita esetén az oroszok akkor is jelentős bevételekhez jutnak hozzá, ha befolyásuk kiterjesztése céljából elkezdik kiéheztetni a kelet-európai uniós tagállamokat. Ezt nevezik rövidebben a házfegyver bevezetésének. Nyilván kevésbé lenne veszélyes a dolog, ha minden maradna a régiben: az oroszok nem zsarolhatnák meg Európa keleti felét anélkül, hogy ne kelljen súlyos anyagi veszteségeket elkárolniuk a földgázbevételek elmaradása miatt.

Ez tehát az alapfelállás. A CNBC cikke ezzel kapcsolatban hozzáteszi, hogy az Egyesült Államok számára egyre kényesebb és égetőbb ügyről van szó: a Navalnij-ügy mellett azzal is számolniuk kell, hogy idén szeptemberben Németországban választások lesznek, amely lezárja a Merkel-érát, és új kancellár kerül hatalomra – és persze nem lehet tudni ki és milyen szemléletű lesz az utód.

Az Északi Áramlat 2 sorsa egyértelműen elárulja majd, milyen kapcsolatot akar Európa (nyugati fele) kiépíteni Oroszországgal, ami önmagában is előrevetíti a transzatlanti kapcsolatok megkérdőjelezését.

Hírdetés

A német választásokig azonban könnyen befejeződhet az egész projekt, ezért az USA azt fontolgatja, milyen mértékben szankcionálja azokat a cégeket, amelyek részt vesznek az építésben. Ugyanis európai szövetségesei számára fontos nagyvállalatokról van szó, így a vita aligha lenne elkerülhető.

Mások úgy vélik, hogy a gázvezeték meg fog épülni, de nem feltétlenül fog Németország élni ezzel a kapacitással. A lehetőség ugyanakkor ott lesz, ami stratégiai szempontból nem változtat a problémán.

Az Északi Áramlat 2 pedig az amerikai politikusok számára ismét egy példa arra, hogy az (nyugat-)európai partnerek nem teljesítik szövetségi kötelezettségeiket.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »